Zákon o ochraně veřejného zdraví byl novelizován ve více než třinácti desítkách změnových bodů. Důvodová zpráva vysvětluje, že hlavním cílem zákonodárce bylo prostřednictvím této novely adaptovat novelizovaný zákon na novou evropskou legislativu, konkrétně na přímo aplikovatelné nařízení EU 625/2017 o úředních kontrolách, aby s ním byl zákon v souladu. Nařízení má přitom přinášet obecnou a komplexní úpravu úředních kontrol a jiných úředních činností, která doposud byla obsažena v několika přímo použitelných předpisech EU. Vztahuje se na všechny kontrolní orgány vykonávající úřední kontroly prováděné za účelem ověření souladu s pravidly stanovenými předpisy EU nebo vnitrostátními předpisy v oblastech v nařízení vymezených. Orgány ochrany veřejného zdraví pak provádí úřední kontroly v dílčí oblasti bezpečnosti potravin, a to u provozovatelů potravinářských podniků poskytujících stravovací služby, stejně tak jako v oblasti výroby a použití materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami.

Své účinnosti zákon nabyl, ovšem s výjimkou některých ze svých ustanovení, dnem 1. 5. 2020.

Hlavní změny pro PPP v souvislosti s transpozicí nařízení o  úřednách kontrolách a o označování potravin jsou následující:

- upravuje se definice stravovací služby (§23)

- ukládá oznamovací povinnost týkající se zahájení, změny nebo ukončení činnosti výrobcům, distributorům a dovozcům materiálů a předmětp určených pro styk s potravinami (§26) !!!!

 

Prezentaci a formulář MZdr ČR naleznete zde.

 Dotazy a odpovědi k nové oznamovací povinnosti

Zakon o ochrane verejneho zdravi.pdf