OZNAMOVACÍ POVINNOST:

(5) Výrobce a dovozce materiálů nebo předmětů určených pro styk s potravinami je povinen písemně oznámit zahájení, změnu nebo ukončení výroby nebo dovozu materiálů nebo předmětů určených pro styk s potravinami do 7 dnů ode dne, kdy tyto skutečnosti nastaly, příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví. Podnikající fyzická osoba v oznámení uvede jméno a příjmení nebo obchodní firmu, sídlo a adresu provozovny, zda vyrábí nebo dováží materiály nebo předměty určené pro styk s potravinami, identifikační číslo nebo registrační číslo u zahraniční osoby. Právnická osoba v oznámení uvede obchodní firmu nebo název, sídlo, právní formu, adresu provozovny, zda vyrábí nebo dováží materiály nebo předměty určené pro styk s potravinami, identifikační číslo nebo registrační číslo u zahraniční osoby.

Zákonem č. 205/2020 Sb. byl novelizován zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Do § 26 (odst. 5 -6) byla vložena oznamovací povinnost výrobců a dovozců materiálů nebo předmětů určených pro styk s potravinami, rovněž tak oznamovací povinnost provozovatelů potravinářských podniků používajících ve svém potravinářském podniku materiály nebo předměty určené pro styk s potravinami, které vyrobili nebo které dovezli.

1/ V čl. II odst. 1 zákona č. 205/2020 Sb., kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, se upravuje přechodné období pro výrobce a dovozce materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami a provozovatele potravinářských podniků, kteří zahájili výrobu nebo dovoz materiálů nebo předmětů určených pro styk s potravinami PŘED dnem nabytí účinnosti tohoto zákona takto:

„Výrobce a dovozce materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami a provozovatel potravinářského podniku uvedený v § 26 odst. 6 zákona č. 258/2000 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, kteří zahájili výrobu nebo dovoz materiálů nebo předmětů určených pro styk s potravinami přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jsou povinni učinit oznámení podle § 26 odst. 5 zákona č. 258/2000 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, do 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona“.

Takže pro tyto subjekty nastane uvedená povinnost do 1. 11. 2020 (zákon byl vyhlášen ve Sbírce zákonů dne 21. 4. 2020, účinnosti nabývá prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po jeho vyhlášení – tj. 1. 5. 2020, od tohoto data se počítá přechodné období v délce 6 měsíců). Pro subjekty, které zahájily výrobu nebo dovoz materiálů nebo předmětů určených pro styk s potravinami PŘED dnem nabytí účinnosti tohoto zákona povinnost oznámit tuto činnost nastává dnem 1. 5. 2020, s přechodným obdobím, které končí 1. 11. 2020.

2/ Pro ostatní subjekty lhůta pro splnění oznamovací povinnosti vyplývá přímo vyplývá z ustanovení odstavců 5 a 6 § 26 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů:

„Výrobce a dovozce materiálů nebo předmětů určených pro styk s potravinami je povinen písemně oznámit zahájení, změnu nebo ukončení výroby nebo dovozu materiálů nebo předmětů určených pro styk s potravinami do 7 dnů ode dne, kdy tyto skutečnosti nastaly, příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví. Podnikající fyzická osoba v oznámení uvede jméno a příjmení nebo obchodní firmu, sídlo a adresu provozovny, zda vyrábí nebo dováží materiály nebo předměty určené pro styk s potravinami, identifikační číslo nebo registrační číslo u zahraniční osoby. Právnická osoba v oznámení uvede obchodní firmu nebo název, sídlo, právní formu, adresu provozovny, zda vyrábí nebo dováží materiály nebo předměty určené pro styk s potravinami, identifikační číslo nebo registrační číslo u zahraniční osoby. Povinnost stanovená v odstavci 5 se obdobně vztahuje na provozovatele potravinářského podniku používajícího ve svém potravinářském podniku materiály nebo předměty určené pro styk s potravinami, které vyrobil nebo dovezl“.

Subjekty, které zahájily výrobu nebo dovoz materiálů nebo předmětů určených pro styk s potravinami PO dni nabytí účinnosti zákona č. 205/2020 Sb. (tj. dne 1. 5. 2020) provedou písemné oznámení do 7 dnů ode dne, kdy výše popsané skutečnosti nastaly.

Zákon předepisuje písemnou formu oznámení, avšak již nestanovuje konkrétní podobu tohoto hlášení (např. formou tabulky či formou textu), ani konkrétní způsob zaslání oznámení (např. poštou, datovou schránkou, e-mailem).

V zájmu maximálního usnadnění splnění této povinnosti byl vypracován pro podnikatelské subjekty formulář, který naleznete v příloze. Je zamýšlen k usnadnění hlášení, jeho použití však není povinné.

Ministerstvo zdravotnictví ČR výhledově zveřejní další informace k této povinnosti na webových stránkách. 

Podle § 2 odst. 13 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, se za dovozce se pro účely tohoto zákona považuje osoba, která uvede na trh nebo do oběhu výrobek z jiného než členského státu Evropské unie nebo uvedení takového výrobku na trh nebo do oběhu zprostředkuje (…). Podle čl. 3 odst. 8 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin se „uváděním na trh“ rozumí držení materiálů a předmětů za účelem prodeje, včetně jejich nabízení k prodeji nebo jiné formě převodu, úplatného nebo bezúplatného, a prodej, distribuce a jiné formy převodu samotné.

Příklady:

• Pokud subjekt nakoupí materiál nebo předmět určený pro styk s potravinami od „lokálního dodavatele v ČR“ (tedy ze své pozice od DISTRIBUTORA), oznamovací povinnost  nemá.

• Vzorků zdarma se týkají stejná pravidla – jedná se o dovoz a následnou bezúplatnou formu převodu.

Podle čl. 3 odst. 2 a 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin je  „potravinářským podnikem“ veřejný nebo soukromý podnik, ziskový nebo neziskový, který vykonává činnost související s jakoukoli fází výroby, zpracování a distribuce potravin a „provozovatelem potravinářského podniku“ fyzická nebo právnická osoba odpovědná za plnění požadavků potravinového práva v potravinářském podniku, který řídí.

Příklady:

• Cukrárna je potravinářským podnikem a provozovatel potravinářského podniku má oznamovací povinnost, (JEN) pokud používá materiály nebo předměty určené pro styk s potravinami, které vyrobil nebo dovezl (tak, jak je uvedeno v § 26 odst. 5 a 6 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů).

OKRUH DOTAZŮ ZODPOVĚZENÝCH MZ ČR:

  1. Okruh: Dotazy 1, 2, 5, 6, 7, 9, 10, 12 a 13.

1/ Na koho a na jaké předměty se vztahuje nová oznamovací povinnost? Jedná se o všechny potravinářské podniky, stravovací provozovny apod.?

2/ Týká se oznamovací povinnost také všech strojů ve výrobě, pokud přijdou do styku s potravinou?

5/ Je nutno nahlašovat plastové pásy dopravníků na  přepravu masa? Pásy se poměrně často mění a proto se přímo dováží od výrobce ze zahraničí.

6/ Co je myšleno pojmem „materiál“? Patří sem i suroviny nebo jen obaly a pomocný materiál?

7/ Co je myšleno pojmem „dovoz“ – dovoz mimo EU nebo veškerý dovoz?

9/ Vztahuje se tato povinnost i na dovoz preforem z Itálie, ze kterých se do vyfoukaných PET plní mléko? Jak je to v případě obalů od českých dodavatelů, kteří používají surovinu z jiných zemí?

10/ Týká se oznamovací povinnost i PPP, kteří dováží obalový materiál ze zemí EU a mají příslušné atesty a prohlášení o shodě od dodavatelů (dle nařízení č. 1935/2004 a č. 10/2011), nebo jen PPP, kteří primární obaly dováží ze zemí mimo EU, případně si je i sami potiskují?

12/ Týká se oznamovací povinnost jen PPP, kteří mají sídlo v ČR a za dovoz se považuje nákup obalů za účelem balení potravin a jejich uvádění na trh jen v ČR?

13/ Společnost prodává pekařské směsi do pekárny. Nože, stěrky, odměrky apod. používá pro vlastní účely, při prezentaci výrobků v pekárnách, případně jako reklamní předměty, které se v pekárně rozdávají. Vztahuje se tato povinnost i na tyto předměty?

Zákonem č. 205/2020 Sb. byl novelizován zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon č. 258/2000 Sb.). Do § 26 (odst. 5 - 6) byla vložena oznamovací povinnost výrobců a dovozců materiálů nebo předmětů určených pro styk s potravinami, rovněž tak oznamovací povinnost provozovatelů potravinářských podniků (dále jen PPP) používajících ve svém potravinářském podniku materiály nebo předměty určené pro styk s potravinami, které vyrobili nebo které dovezli. Tedy povinnost se týká VŠECH PPP, kteří tyto materiály nebo předměty VYROBILI nebo DOVEZLI. Podle čl. 3 odst. 2 a 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin je  „potravinářským podnikem“ veřejný nebo soukromý podnik, ziskový nebo neziskový, který vykonává činnost související s jakoukoli fází výroby, zpracování a distribuce potravin a „provozovatelem potravinářského podniku“ fyzická nebo právnická osoba odpovědná za plnění požadavků potravinového práva v potravinářském podniku, který řídí.

Podle § 2 odst. 11 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, se za výrobce se pro účely tohoto zákona považuje osoba, která vyrábí výrobek nebo i jen navrhla či objednala výrobek, který hodlá uvést na trh nebo do oběhu pod svým jménem, jakož i osoba, která jako výrobce uvede na výrobku svou obchodní firmu, název nebo jméno a příjmení fyzické osoby, ochrannou známku nebo jiný rozlišovací znak, nebo osoba, která výrobek upraví za účelem jeho uvedení na trh nebo do oběhu, nestanoví-li přímo použitelný předpis Evropské unie nebo zvláštní právní předpis jinak.

Podle § 2 odst. 13 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, se za dovozce se pro účely tohoto zákona považuje osoba, která uvede na trh nebo do oběhu výrobek z jiného než členského státu Evropské unie nebo uvedení takového výrobku na trh nebo do oběhu zprostředkuje (…). Podle čl. 3 odst. 8 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin se „uváděním na trh“ rozumí držení materiálů a předmětů za účelem prodeje, včetně jejich nabízení k prodeji nebo jiné formě převodu, úplatného nebo bezúplatného, a prodej, distribuce a jiné formy převodu samotné.

Materiály a předměty, kterých se týká oznamovací povinnost, jsou vymezeny v čl. 1 odst. 2 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami a o zrušení směrnic 80/590/EHS a 89/109/EHS, tedy se jedná o materiály a předměty, včetně aktivních a inteligentních materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami (dále jen „materiály a předměty“), které jsou v konečném stavu určené pro styk s potravinami nebo již jsou ve styku s potravinami a jsou pro tento účel určeny; nebo se u nich dá důvodně očekávat, že přijdou do styku s potravinami nebo že při jejich běžném nebo předvídatelném použití dojde k přenosu jejich složek do potravin.

Poznámky:

• Nelze předpokládat, že by se povinnost měla výrazněji týkat drobných PPP typu cukrárna, řeznictví. Takovéto provozovny své vybavení většinou samy nevyrábějí ani nenakupují přímo (bez zprostředkování dovozce) ze zemí mimo Evropskou unii.

• Vzorků zdarma (včetně reklamních) se týkají stejná pravidla – jedná se o uvedení na trh (výrobu/dovoz) a následnou bezúplatnou formu převodu.

• Pokud PPP dováží obaly ze zemí mimo EU, vztahuje se na něj oznamovací povinnost jako na dovozce.

• Pokud PPP obaly potiskuje, vztahuje se na něj oznamovací povinnost jako na výrobce.

• Pokud PPP vlastní strojní zařízení, jehož některé části jsou  ve styku s potravinami, vztahuje se na něj oznamovací povinnost.

 MATERIÁL pro styk s potravinami = obalový materiál, na rozdíl od předmětu není sám o sobě výrobkem; konečným výrobkem je pak potravina zabalená v tomto materiálu (např. jde o plastové fólie). Nepatří sem suroviny.

• „Vyfouknutí“ preforem do podoby PET lahví je výrobní operace, takže na tuzemského PPP se vztahuje oznamovací povinnost jako na výrobce.

• Zákon č. 258/2000 Sb. je česká národní úprava.  Týká se proto českých subjektů.

  1. Okruh: Dotazy 3, 4, 8 a 11.

3/ Jak oznámit ty předměty a materiály, které byly používány před tímto nařízením a stále se používají?

4/ Je třeba udělat soupis veškerých předmětů a materiálů přicházejících do styku s potravinami a nahlásit je? Je nutné doložit seznam konkrétních materiálů?

8/ V zákoně se řeší dovoz materiálů – týká se tato povinnost i PPP, kteří dováží a uvádí na trh ČR hotové výrobky, nikoli jen obalové materiály? V případě, že ano, a dovoz běží již několik let, jaké datum má být v kolonce Zahájení/Změna? Jaký je správný postup – je třeba uvést všechny produkty, nebo stačí jen obecně uvést např. mléčné výrobky? Je třeba uvést všechny použité obaly?

11/ Termín zahájení nebo ukončení dovozu je zřejmý, ale co je myšleno pojmem změna?  Jedná se o změnu v názvu, adrese, IČO, nebo se jedná o každou změnu dodavatele obalů nebo výrobního zařízení?

Podle § 26 odst. 5 zákona č. 258/2000 Sb., výrobce a dovozce materiálů nebo předmětů určených pro styk s potravinami je povinen písemně oznámit zahájení, změnu nebo ukončení výroby nebo dovozu materiálů nebo předmětů určených pro styk s potravinami do 7 dnů ode dne, kdy tyto skutečnosti nastaly, příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví. Podnikající fyzická osoba v oznámení uvede jméno a příjmení nebo obchodní firmu, sídlo a adresu provozovny, zda vyrábí nebo dováží materiály nebo předměty určené pro styk s potravinami, identifikační číslo nebo registrační číslo u zahraniční osoby. Právnická osoba v oznámení uvede obchodní firmu nebo název, sídlo, právní formu, adresu provozovny, zda vyrábí nebo dováží materiály nebo předměty určené pro styk s potravinami, identifikační číslo nebo registrační číslo u zahraniční osoby.

Oznámení se tedy vztahuje na subjekt, nikoli na sortiment. Případná změna sortimentu se nehlásí. Ve formuláři OZNÁMENÍ O ZAHÁJENÍ, změně nebo UKONČENÍ výroby nebo dovozu materiálů nebo předmětů určených pro styk s potravinami je sice uvedená kolonka „Sortiment“, ta je ale nepovinná (údaje zde uvedené slouží jen pro základní hrubou a orientační informaci, stačí např. uvést jen „obaly pro mléčné výrobky“) – takže není třeba vypracovávat žádný podrobný seznam všech používaných materiálů a předmětů. Pod termínem změna je zapotřebí ve smyslu výše uvedeného legislativního ustanovení chápat v případě podnikající fyzické osoby jen změnu jména a příjmení nebo obchodní firmy, sídla a adresy provozovny, zda vyrábí nebo dováží materiály nebo předměty určené pro styk s potravinami, identifikačního čísla nebo registračního čísla u zahraniční osoby; v případě právnické osoby obchodní firmy nebo názvu, sídla, právní formy, adresy provozovny, zda vyrábí nebo dováží materiály nebo předměty určené pro styk s potravinami, identifikačního čísla nebo registračního čísla u zahraniční osoby.

V čl. II odst. 1 zákona č. 205/2020 Sb., kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, se uvádí, že výrobce a dovozce materiálů a předmětů určených pro styk s potravinami a provozovatel potravinářského podniku uvedený v § 26 odst. 6 zákona č. 258/2000 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, kteří zahájili výrobu nebo dovoz materiálů nebo předmětů určených pro styk s potravinami přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jsou povinni učinit oznámení podle § 26 odst. 5 zákona č. 258/2000 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, do 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona“. Takže tyto subjekty mají uvedenou povinnost splnit do 1. 11. 2020 (zákon byl vyhlášen ve Sbírce zákonů dne 21. 4. 2020, účinnosti nabývá prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po jeho vyhlášení – tj. 1. 5. 2020, od tohoto data se počítá přechodné období v délce 6 měsíců).

  1. Dotaz č. 14

14/ PPP je právnická osoba, sídlo ředitelství, které je současně kontaktní adresou uváděnou na výrobcích, není však shodné s několika výrobními závody. Jaký má být postup – oznámení bude zasláno na KHS příslušnou pro ředitelství společnosti s tím, že budou vyjmenovány jednotlivé výrobní závody? Nebo musí každý výrobní závod učinit oznámení na své příslušné KHS?

PPP zašle oznámení té KHS, která je místně příslušná jeho sídlu.