Více než polovina Čechů v uplynulém roce omezila nákup potravin, a to kvůli jejich cenám. Ty se zvyšovaly rychleji, než byl průměrný nárůst v Evropské unii. Proč tomu tak je a jak to bude dál? Které potraviny zdraží nejvíce a které naopak půjdou s cenami dolů? Co ceny v obchodech ovlivňuje nejvíce? A zeptáme se i jak to skutečně se slevovou politikou a nákupy za hranicemi? Nejen na to v Epicentru mimořádně z terénu a to z 51. ročníku Země živitelky z Českých Budějovic, odpovídala prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová.
„My prakticky asi drahé potraviny nemáme, ale bohužel ta koupěschopnost není, není asi tak vysoká, jak by měla být. A samozřejmě se musíme podívat také na ty obchodní přirážky řetězců, protože ani zemědělci, ani potravináři nejsou ti, kteří určují ceny na pultech,“ uvedla Večeřová.
V rozhovoru prezidentka Potravinářské komory upozorňuje i na slevovou politiku, která se u nás poněkud podle ní zvrhla v něco, v čem není jednoduché se úplně orientovat.
„Slevová politika v České republice jedno z největších neštěstí, které nás potkalo, a to řešení, nevím, jestli existuje nějaké rozumné řešení, protože sleva v podstatě kdysi něco naznačila, že buď končí spotřeba, doba spotřeby nebo doba minimální trvanlivosti, nebo je to nový výrobek, který potřebují dostat do prodeje, ale v současné době, když se na to podíváte, tak ta sleva vlastně žádný význam nemá,“ vysvětlila Večeřová a s tím, dnes je sleva na je to na benevolenci řetězce nebo na rozhodnutí řetězce. Jestli jde o falešnou slevu se ale rozeznat téměř nedá.