Společně se zástupci dalších nevládních organizací včera jednala prezidentka Dana Večeřová s eurokomisařem pro zemědělství a potraviny Christophem Hansenem. Cílem schůzky bylo upozornit na klíčové problémy českých potravinářských podniků. Diskutovali především o nadměrné byrokracii, podpoře podniků a označování rostlinných imitací.
České potravinářské podniky dlouhodobě čelí mnoha výzvám, které brání jejich dalšímu rozvoji. Mezi nejzásadnější patří rostoucí byrokracie spojená s evropskými regulacemi a obavy z dopadů nereálných klimatických cílů Evropské komise.
Potravinářské podniky v Česku se sice snaží, aby jejich výroba byla co nejšetrnější k životnímu prostředí, ale zároveň se potýkají s nadměrnou byrokracií. Prezidentka Večeřová u kulatého stolu apelovala na nutnost razantně zjednodušit administrativní požadavky EU, jako je například ESG reporting či pravidla nařízení proti odlesňování, které na podniky klade nerealistické administrativní nároky.
Na začátku července předložila Evropská komise právně závazný klimatický cíl snížit emise do roku 2040 o 90 % ve srovnání s rokem 1990. Mnoho tuzemských odborníků se k tomuto závazku staví kriticky a považují jej za nerealistický. Navíc vyslovují obavy, že by mohl negativně ovlivnit konkurenceschopnost českého průmyslu. Potravináře současně trápí vysoké ceny energií, které jim transformaci na bezemisní produkci výrazně komplikují.
Dalším důležitým tématem, které otevřel sám pan komisař, byla podpora podniků. Zdůraznil, že je nezbytné podporovat ty, které produkují komodity a potraviny. Potravinářská komora s jeho názorem souhlasí, protože není možné, aby se většina dotací rozdělovala na podporu podniků, které se zaměřují pouze na produkci travnatých porostů. Prezidentka Večeřová požádala eurokomisaře Hansena o vyjasnění, z jakých unijních zdrojů budou v novém programovém období od roku 2028 podporovány potravinářské podniky. Chce tak zajistit, aby si i při plnění požadavků EU udržely svou konkurenceschopnost.
I přes časově omezené jednání se řešila také problematika označování rostlinných imitací masa a masných výrobků. Komisař potvrdil, že tento problém intenzivně vnímá a souhlasí s tím, že je nutné trh zpřehlednit, aby nebyl spotřebitel klamán.
Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR