Krajní výkyvy počasí spojené s klimatickou změnou zvyšují ceny potravin po celém světě. Nová studie ukazuje, jak teplotní rekordy, sucho či záplavy vedly ke skokovému zdražení základních surovin.

Extrémní podmínky zasáhly také Evropu. Cena olivového oleje zde v lednu 2024 vyskočila o 50 % poté, co Itálii a Španělsko v letech 2022 a 2023 postihlo dlouhotrvající sucho.

„Hlavním viníkem opakovaného zdražování byla především sucha ve Španělsku a další nepříznivé pěstitelské podmínky ve Středomoří. Na podzim loňského roku však došlo k obratu a ceny na burze začaly pozvolna klesat. Tento pokles byl z velké části způsoben zlepšenou úrodou zejména ve španělské Andalusii. I když se pokles burzovních cen projevil již na podzim, do tuzemských řetězců dorazil se zpožděním a nižší ceny mohli spotřebitelé zaznamenat až v březnu letošního roku,“ komentuje cenu oleje tiskový mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Ghana a Pobřeží slonoviny se podílejí na téměř 60 % světové produkce kakaa. Vlna veder, která tam udeřila začátkem roku 2024 a která byla podle vědců kvůli klimatické změně o 4 stupně Celsia teplejší, vedla v dubnu téhož roku k nárůstu světových cen kakaa o 280 procent.

Podle Zemánka sice ceny kakaa v posledních týdnech klesají díky příznivému počasí v západní Africe, stále ale zůstávají nadprůměrné. Spotřebitelé zatím pokles nepocítí, protože zpracovatelé nakoupili zásoby za rekordní ceny a musejí je nejprve vyprodat. Budoucí vývoj cen je navíc velmi nejistý – ovlivňují ho extrémní výkyvy počasí, rostlinné choroby, politická nestabilita i nové unijní nařízení o odlesňování.

V posledních letech například Česko zaznamenává škody v ovocných sadech. Důsledkem dřívějšího nástupu jara, tedy teplejšího února a března, začínají rostliny dříve vegetovat, ale následné jarní mrazíky způsobí spálení květů.

„Někteří pěstitelé v loňském roce ani nesklízeli, protože neměli co. Ovocnáři běžně mívají jablka na skladech pro další sezónu, ale od letošního roku je musíme dovážet. Je pravda, že zvyšující se průměrné teploty a delší vegetační sezóna mohou teoreticky prodloužit dobu pěstování, ale zároveň zvyšují výpar z půdy, což zhoršuje sucho,“ popisuje Zemánek.

O tématu zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-vlny-veder-zenou-vzhuru-ceny-potravin-hic-zdrazuje-kakao-i-zeli-282706