Extrémní vedro, sucho, povodně či vichřice stále více zasahují do produkce potravin a tlačí na jejich růst po celém světě. Upozorňuje na to aktuální studie týmu mezinárodních vědců. Nedávnými cenovými šoky, které způsobilo extrémní počasí, bylo podle ní zasaženo mnoho potravin, například britské brambory, španělský olivový olej, kalifornská zelenina, jihoafrická kukuřice nebo indická cibule.
V Česku je teď kakao i čokoláda o více než čtvrtinu dražší než před rokem. Podle mluvčího Potravinářské komory ČR Marka Zemánka ceny kakaa sice v posledních týdnech klesají z historických maxim, ale stále zůstávají vyšší než loni a nad dlouhodobým průměrem.
„Nynější pokles je primárně způsoben příznivým počasím a vydatnými dešti v klíčových pěstitelských oblastech západní Afriky,“ vysvětlil Zemánek. Dodal, že předpovědět budoucí vývoj ceny kakaa je velmi náročné, protože trh je extrémně cenově nestabilní a ovlivňuje ho celá řada proměnných.
Dále zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-extremni-pocasi-prudce-zveda-ceny-potravin-ve-svete-40531056