Tradice mlékárenství se v Hodoníně držela více než 150 let, od února příštího roku tomu bude ale konec. Kvůli klesající poptávce po tavených sýrech se francouzská společnost Savencia, která závod vlastní, rozhodla provoz ukončit. Trend přesouvání závodů nebo jejich rušení je v posledních letech patrný i v dalších potravinářských odvětvích.

V březnu skončil cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku, před dvěma lety zase konzervárna Pika v Bzenci na Hodonínsku.

„Právě zpracování zeleniny a ovoce a konzervárenství patří mezi potravinářská odvětví, která na jižní Moravě zažívají nyní největší tlak. Dříve měla v regionu silnou tradici díky úrodnosti, nyní se ale potýkají se změnami ve struktuře zemědělské výroby. Klimatické změny, zejména sucho, ovlivňuje dostupnost některých potravin,“ zdůvodňuje mluvčí České potravinářské komory Marek Zemánek.

„Ačkoli se situace postupně mění a podniky modernizují, podmínky zůstávají těžké. Vláda před několika lety zrušila jediný národní investiční program pro potravináře, který modernizaci podporoval,“ vysvětluje Zemánek a dodává, že zemědělská politika, ať už národní nebo evropská, navíc podporuje spíše primární zemědělskou výrobu než zpracovatelský průmysl.

Zdroj: https://www.idnes.cz/brno/zpravy/potravinarstvi-krize-pady-firem-zamestnanost-cukrovar-apetito-racio.A250724_862164_brno-zpravy_coch