Se zvyšujícími se letními teplotami prudce roste riziko možné otravy z jídla. Vysoké teploty totiž vytvářejí ideální prostředí pro bleskové množení mikroorganismů v potravinách. Původců onemocnění z potravin je celá řada, dodržováním základních hygienických pravidel však možné riziko nákazy můžete minimalizovat i v parných dnech. Potravinářská komora ČR přináší tipy, jak případným zdravotním problémům z jídla předejít.

V letních měsících je důležité, abyste chlazené a mražené produkty nenechávali v nákupním košíku déle, než je nezbytně nutné. Nákup by měl začínat položkami, kterým teplo neuškodí – například konzervami, pečivem, suchými těstovinami nebo cereáliemi. Potraviny z chladicích a mrazicích boxů byste měli naopak vybírat až na konci nákupu, těsně před odchodem k pokladně.

Pokud pak jídlo přepravujete v autě, umístěte ho tak, aby bylo izolováno od horka, nejlépe do autochladničky, izolovaných boxů nebo alespoň termotašek. Citlivé potraviny se totiž mohou zkazit už po několika desítkách minut při vystavení teplotám nad 30 °C. Jakmile se dostanete domů, měli byste vše co nejrychleji správně uskladnit, jako první dejte chlazené výrobky do lednice. Velký pozor si dávejte na jídlo určené k přímé konzumaci, například cukrářské nebo lahůdkářské výrobky.

Více v článku: https://cnn.iprima.cz/letni-teploty-preji-bakteriim-jak-spravne-zachazet-s-jidlem-a-vyhnout-se-otrave-478906