Potravinářská komora ČR podporuje zavedení jednotných celoevropských pravidel pro rostlinné výrobky. Stávající legislativní nejednotnost totiž zbytečně komplikuje trh, vytváří nepřehledné prostředí pro spotřebitele a zavedení jasných pravidel dlouhodobě požadují i samotní producenti. Nastolení jednotných podmínek zajistí férové prostředí pro všechny a ukončí diskuse o chaosu v názvech rostlinných výrobků.

Přestože většina spotřebitelů vnímá názvy produktů s rostlinným původem správně, riziko záměny stále existuje a je nezbytné chránit i ty, kteří se mohou zmýlit. Obzvláště s ohledem na dlouhodobě zažité vnímání, kdy názvy masných výrobků jednoznačně a výhradně označovaly jen maso a výrobky z něj.

Komora navíc považuje velkou část těchto rostlinných výrobků za chybně označené jako „alternativy“. Mnohem přesnější a vhodnější je termín imitace. Důvod je prostý: zatímco skutečné alternativy by měly nabízet srovnatelné složení a výživovou hodnotu, například obsah bílkovin, mnoho rostlinných imitací tomu neodpovídá, a některé dokonce mají obsah bílkovin nulový. To je obzvláště znepokojující, protože lidé se mylně domnívají, že z hlediska nutričních hodnot jde o tytéž potraviny. Jsou tak klamáni a připravují sami sebe o důležité živiny, což může vést k nesprávným nutričním volbám.

„Cílem není omezovat, ale chránit spotřebitele a zaručit jasnost a férovost na trhu s potravinami. Záměrem je skoncovat se zmatkem na pultech, kde spotřebitelé mohou být klamáni názvy, které neodpovídají skutečnému složení,“ řekla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Pravidla pro označování, která se nyní řeší u rostlinných výrobků, již dlouhá léta úspěšně fungují u mléčných produktů. Dle předpisů Evropské unie smí být za mléčný výrobek označen pouze ten, který je skutečně vyroben z mléka. Je proto načase zajistit stejnou transparentnost a ochranu spotřebitele napříč všemi kategoriemi potravin. Například v masném průmyslu jsou některé tradiční názvy (špekáček, tlačenka) spojené s konkrétními surovinami a výrobními postupy, a jsou tak klíčové pro zachování kulinárního dědictví.

„Názvy masných výrobků nejsou jen náhodná slova. Odkazují na specifické produkty s daným složením a původem. Umožnit, aby se tyto názvy používaly pro cokoli, co se jim vizuálně nebo texturou podobá, by mohlo snížit jejich význam a historickou hodnotu,“ uvedla prezidentka Večeřová.

Potravinářská komora podotýká, že nejde o boj proti vegetariánství či veganství, ale o jasné a férové označování pro všechny. Používání "masných" názvů může být také vnímáno jako forma "greenwashingu", kdy se výrobci snaží využít popularity a zavedenosti masných výrobků. Regulace by proto mohla paradoxně podpořit kreativitu a inovace v rostlinném průmyslu a umožnit rostlinným produktům vybudovat si svou vlastní silnou identitu na trhu, aniž by musely „parazitovat“ na zavedených názvech. Namísto „vege karbanátku“ může být „zeleňák“, namísto „vege burgeru“ třeba „placka z čočky“ nebo „hrachový medailon“.

Nutná harmonizace pravidel napříč EU, kterou požadují i sami producenti rostlinných alternativ, je klíčová. Současná roztříštěnost je totiž pro některé firmy značně zmatečná. Jasně to potvrdil i letošní verdikt Pařížského obchodního soudu, který nejmenované společnosti nařídil odstranit řadu klamavých prvků. Konkrétně nesmí používat slovo „maso“ k označení svých rostlinných výrobků a z obalů bude muset zmizet i logo zelené krávy a další zavádějící symboly.

Problematika označování potravin není nová. Historie ukazuje, že je nezbytné sjednocovat názvy správně. Příkladem je někdejší „tuzemský rum“, který se v Česku vyráběl z brambor, zatímco skutečný rum musí pocházet z cukrové třtiny. Podobně Evropský soudní dvůr řešil i „pomazánkové máslo“. Na evropském trhu je pojem „máslo“ vyhrazen pro výrobek s minimálně 80 % mléčného tuku, kdežto české pomazánkové máslo obsahuje jen 31 až 36 %. V obou těchto případech se ukázalo, že pouhé dovětky jako „tuzemský“ nebo „pomazánkové“ nebyly dostatečné k zamezení záměny a zmatku.


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR