Naše redakce se podívala na některé připravené zdravé svačiny v supermarketech, dnes je seženeme téměř v každém řetězci. Některé mají trvanlivost i týden, zajímalo nás tedy, zda nemůže týden staré ovoce ztrácet na kvalitě.
Dalším problémem je zbytečně vyprodukovaný plastový odpad, ve kterém je ovoce baleno. Lepší variantou jsou pak kompostovatelné nebo vratné obaly. Na paradoxní situaci ohledně plastového obalu upozorňuje také Potravinářská komora.
„Podle nás je nakupování celých plodů ekonomičtější, ale také šetrnější k životnímu prostředí. Od začátku letošního února platí nové evropské nařízení pro obaly, které má omezit používání jednorázových obalů a snížit tak množství odpadu. Vzniká tak paradoxní situace, kdy kvůli předkrájenému ovoci a zelenině se zvyšuje množství odpadu. Navíc trvanlivost minimálně opracovaného ovoce a zeleniny bývá kratší než u čerstvého a může docházet i ke ztrátě vitamínů. Je však nutné upozornit, že v některých situacích je prodej těchto produktů výhodnější z hygienických důvodů, například při podávání v rámci dopravy, kdy není k dispozici pitná voda. Tyto produkty k okamžitému servírování jsou také často atraktivnější jako taková rychlá zdravá svačina pro děti,“ sdělil redakci Marek Zemánek, tiskový mluvčí Potravinářské komory.