Vídeňský startup Revo Foods představil potraviny z mykoproteinu, bílkoviny, která se vyrábí z hub pěstovaných v obřích fermentorech. Pomocí 3D tisku ji pak upravuje do podoby ryb či chobotnic. Nově jsou tyto výrobky k dostání i v Česku.
Marek Zemánek, tiskový mluvčí Potravinářské komory ČR, říká, že koncept výroby imitace masa z mykoproteinu lze považovat za technologicky zajímavý a vědecky podložený. „Výrobky založené na fermentaci hub se však mohou jevit jako umělé a spotřebitelsky odtažité. Z pohledu českého trhu je navíc perspektiva širšího uplatnění zatím omezená. Spotřebitelé v Česku se obecně vyznačují zdrženlivostí vůči netradičním potravinám a náhražkám,“ zmiňuje Zemánek.
„Optimisticky však lze konstatovat, že s rostoucím zájmem o udržitelnost může tento typ produktu oslovit užší, environmentálně orientovanou cílovou skupinu,“ naznačuje Zemánek. Dodává, že rostlinné alternativy masa mají na českém trhu omezený, byť mírně rostoucí podíl, převážná většina jejich spotřeby se ovšem koncentruje do několika městských regionů a věkově mladších skupin konzumentů.
Dále zde: https://www.ecoista.cz/losos-z-hub-rakouska-firma-vyrabi-rybi-speciality-3d-tiskem/