Tuzemští obchodníci se připravují na novinku. Vejce se nově budou moci prodávat i mimo chladící boxy - třeba u pokladen. Novela vyhlášky, kterou připravilo ministerstvo zemědělství, totiž umožňuje skladovat vejce v prostorách s maximální teplotou do 24 stupňů Celsia. To je o šest více než v současnosti. Na stejnou teplotu je budou moci skladovat i dodavatelé a producenti. Zatímco obchodníci chystané uvolnění pravidel vítají, drůbežáři by uvítali úplné zrušení teplotní hranice po vzoru ostatních evropských států.
Kromě vajec bude moci mimo chladničky prodejci umístit také majonézy. Novela vyhlášky posouvá hranici maximální teploty ze současných 15 stupňů Celsia na 24 stupňů Celsia.
Ne všechny majonézy ale budou moci být mimo chladící boxy. „Na trhu budou k dostání dvě varianty majonéz: ty, které vyžadují skladování v chladu, a ty, které je možné uchovávat při pokojové teplotě. Podmínky skladování budou vždy zřetelně uvedeny na obalu každého výrobku. Tato změna, která je teprve ve schvalovacím procesu, znamená rozšíření možností pro každého, kdo si bude chtít majonézu koupit. Ať už preferuje tradiční chlazenou variantu, nebo ocení praktičnost majonézy, kterou může mít ve spíži. Výběr bude na každém spotřebiteli,“ dodal mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.