Oproti loňsku si za některé základní potraviny připlatíme. A nejde jen o cenový růst, který by se dal přičíst na vrub inflaci. Týká se to především másla, mléka nebo vajec, která zdražila meziročně i o několik desítek procent. Jaké jsou důvody růstu cen těchto potravin?
Může za to zejména ptačí chřipka a vybíjení chovů. Na trhu proto není dostatek vajec a jejich cena roste. Významné je také zdražení másla o 22 procent. Důvod můžeme hledat zejména u stále dražšího mléka, které je hlavní surovinou pro výrobu másla. Cena surového mléka roste, jak se po celé Evropě omezují chovy dojnic.
Potravináři každopádně nad dalším zdražováním uvažují. Uvedla to například prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. „Pokud rostou náklady, tak se to musí projevit na ceně výrobku. Je třeba počítat s tím, že nedojde ke skokovému zdražení z měsíce na měsíc. Když totiž chcete zdražit produkt, tak musíte vyjednávat s obchodními řetězci. Vědět to musí tři měsíce dopředu,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS Večeřová.