Potraviny v Česku zdražily za posledních zhruba pět let o třetinu. Je to v porovnání s ostatními evropskými státy příliš? A měl by stát na tento růst cen nějak reagovat? Zeptali jsme se odborníků.

Dana Večeřová
prezidentka Potravinářské komory

Podle posledních čísel zveřejněných evropským statistickým úřadem Eurostat ceny potravin a nealkoholických nápojů za poslední tři roky zdražovaly ve všech zemích Evropské unie. Česko je ve srovnání tempa zdražování někde uprostřed.

Komora rozhodně není pro zavádění nějakého cenového stropu. Když ho před několika lety zavedli v Maďarsku, některé potraviny byly nedostupné a jiné naopak zdražily. Česko se naopak potýká se specifickým fenoménem, na který upozorňuje celá odborná veřejnost, i samotné supermarkety. Jde o přebujelé slevové akce. V ČR se v akcích prodává již více než 60 % zboží, v některých segmentech je to až 90 %. Je tedy jasné, že v mnoha případech je na zboží obchodníkem nasazena vysoká regálová cena, za kterou výrobek nikdo nekoupí, aby z ní mohla být poskytnuta vysoká sleva. A tyto přemrštěné regálové ceny pak výrazně zkreslují průměrnou cenu potravin v ČR.

Názory dalších respondentů najdete zde: https://www.penize.cz/nakupy/470041-zakrocit-proti-cenam-potravin-experti-vysvetluji-jak-je-na-tom-cesko-s-drahotou