Cukrovarnictví má sice v Česku výraznou tradici, nyní však prochází krizí. Cena cukru se loni propadla o 40 procent, podle výrobců kvůli dovozům ze třetích zemí. Cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou končí. Situace má dopad i na zemědělce, kteří musí cukrovou řepu nahradit jinou plodinou. Pro spotřebitele je ovšem pokles ceny dobrou zprávou.

Ještě v devadesátých letech fungovaly v Česku desítky cukrovarů. Pak se ovšem začal jejich počet prudce snižovat. Od roku 2007 skončily podniky v Hrochově Týnci, Němčicích nad Hanou, Kojetíně a teď i ten na jihu Moravy.

Potravinářská komora upozorňuje, že do Česka se dováží cukr z Bulharska, které ale nemá žádný cukrovar. Panují proto obavy, jestli se nejedná o přebalený cukr z Ruska.

Dále zde: https://cnn.iprima.cz/cukrovarnictvi-se-potaci-v-problemech-musime-hledat-celoevropske-reseni-mini-vyborny-469376