Koupili jste si slunečnicový chléb a měli jste pocit, že je v něm málo semínek? Nebo třeba cizrnovou pomazánku, která cizrnu „viděla jenom z rychlíku“? Taková situace skutečně může nastat. České předpisy totiž ne u všech potravin definují minimální množství surovin, podle kterých se následně pochutina jmenuje. Od léta by se to ale mohlo změnit.
Například máslo se může jmenovat pouze výrobek, který obsahuje minimálně 80 procent mléčného tuku. A čokoláda na pití nebo slazené kakao, které má 25 procent kakaa. „U šunky vysoké jakosti musí být minimálně 16 % svalové bílkoviny, což odpovídá 80 až 100 procentům masa,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.
Od poloviny roku by mělo dojít ke zpřísnění u výrobků z luštěnin. „Stát v tomto ohledu chystá vyhlášku, která by měla definovat, kolik cizrny má v hummusu být. Cizrna by měla převažovat nad ostatními surovinami,“ nechal se slyšet Zemánek.