Ceny potravin v nákupním košíku běžného Čecha byly letos v lednu průměrně o 48 procent vyšší než před osmi lety – tedy v porovnání s lednem 2017. Ukazují to data Českého statistického úřadu, která zpracoval datový tým Českého rozhlasu. Průměrná měsíční hrubá mzda rostla sice podobně, nebo dokonce ještě o něco rychleji než celková cena potravin z takzvaného spotřebního koše. Ceny jednotlivých položek se ale měnily různě.

„Ceny potravin určují obchodní řetězce,“ říká mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek. Potravináři se podle něj musí kromě vyšších výkupních cen vyrovnat i s rostoucími náklady na obaly. Potravinářská komora si navíc stěžuje, že některé unijní státy podporují své podniky víc než Česko a mají nižší DPH na potraviny. České podniky tak nemůžou být dostatečně konkurenceschopné.

Co říkají zemědělci, potravináři a obchodníci

Marek Zemánek
mluvčí, Potravinářská komora

Jaké jsou podle Potravinářské komory hlavní příčiny a důvody růstu cen potravin v Česku, které v Česku zdražovaly víc, než je průměr v celé Evropské unii?
Je nutné si uvědomit, že řada nákladů v Česku neklesla na předválečnou úroveň. Zdražují veškeré vstupní suroviny. Raketově rostou poplatky za obaly, odpady, připočíst můžeme rostoucí náklady za mzdy a Česká republika má také stále jedny z nejvyšších cen energií. Už několik měsíců také upozorňujeme, že ke zvyšování fixních nákladů vede nárůst byrokracie a zelené politiky.

Produkce potravin zahrnuje i zemědělce, kteří dodávají nezbytné suroviny. Z jejich pohledu mají potravináři velkou moc určování prodejních i výkupních cen. Poukazují i na to, že v některých sektorech je produkce v Česku soustředěná do několika málo firem. Jak podle vás ovlivňuje trh koncentrace výroby a možnost ovlivňovat ceny na obou jeho koncích?
Ceny potravin určují obchodní řetězce, nikoliv potravináři. Pokud jde o výrobní náklady, tak se samozřejmě výkupní ceny zvedají. My to nerozporujeme.

Samozřejmě zemědělec musí promítnout zvýšené náklady. Když vezmu například mléko, tak mlékárny zaplatí zvýšené náklady, roste výkupní cena mléka, ale mlékárny musí zvýšený náklad promítnout do svých výrobků. Dlouhodobě žádný podnikatel nemůže prodávat pod cenou, jinak by nebyl konkurenceschopný.

Jaká opatření by tu situaci pro vás zlepšila? Co by se podle vás mělo udělat, aby ceny potravin dál tak výrazně nestoupaly?
Konkurenceschopnost. Čeští potravináři jsou konkurenceschopní, co se týká technologií, ale nejsou konkurenceschopní, co se týká nákladů. Když se podíváme do okolních zemí, tak například některé vlády stále subvencují jeden typ energií.

Unijní potravináři – naši kolegové – mají státní podpory. Ministerstvo zemědělství v minulých letech zrušilo národní investiční programy. Připočíst můžeme také DPH, protože Česká republika má stále jednu z nejvyšších DPH na potraviny.

Jak očekáváte, že se ceny potravin pro spotřebitele budou do budoucna vyvíjet?
Nemohu komentovat konkrétní ceny, poněvadž se vystavuji pokutě antimonopolního úřadu. Lze však konstatovat, že ceny potravin mírně porostou, poněvadž vidíme, že potravinářské podniky mají s výrobou náklady.

Například výkupní cena mléka, u pekařských výrobků roste výkupní cena pšenice nebo žita a mírně zdražit mohou například také vejce, protože čeští chovatelé přestavují klecové chovy na volné.

Více zde: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/cesi-setri-na-potravinach-z-vysokych-cen-se-navzajem-obvinuji-zemedelci_2502260500_vdv