Zdražování potravin ještě nekončí, naznačují ceny zemědělské výroby. V lednu vzrostly o více než devět procent. Je to nejvíc za dva roky.
Mezi analytiky už se začíná mluvit o tom, že se velký nárůst opět přenese do cen potravin a tedy nejspíš i na české zákazníky.
Potravinářská komora, která zastupuje hlavní výrobce, připouští možné zdražení potravin, neprojeví se to však všude stejně.
Co může zdražit
„Konečné ceny potravin pro spotřebitele určují supermarkety,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek a podotkl, že pro zásadní zlevnění není prostor kvůli rostoucím tlakům na výrobu, poplatkům za obaly a odpady nebo mzdám.
Ke zdražení podle něj může dojít u třech hlavních kategorií: u mléčných výrobků, pekařských výrobků, vajec a zeleniny.
U vajec komora uvádí dobře známé důvody, které stojí za aktuálním nedostatkem vajec na evropském trhu - stále probíhající ptačí chřipku, kvůli níž se vybíjejí komerční chovy i v Polsku coby silné exportní zemi. A také mluví o nákladech na přestavby klecových chovů na halové. Česko si zákaz schválilo od roku 2027, v EU to přitom povinné není. Nedávno to kritizoval také ministr zemědělství Marek Výborný.
Důvodem možného navyšování cen zeleniny jsou tenčící se zásoby. Potravinářská komora odhaduje, že to potrvá až do konce dubna, kdy začne nová sklizeň.
A proč má zdražit pekařina? „Zákazníci si mohou připlatit za pekařské výrobky, protože rostou výkupní ceny pšenice i žita. Z důvodů klesající osevních ploch obilovin v Česku i Evropě se může vytvořit také vyšší poptávka po této komoditě,“ upřesnil mluvčí potravinářů.
V některých státech byly nižší výnosy obilovin z loňské sklizně. Například francouzští pěstitelé zaznamenali v loňském roce snížení výroby u pšenice o 20 procent, v Německu o 17 procent. „Nedostatek obilovin však pro domácí spotřebu ale určitě nehrozí,“ dodal Zemánek.