Premiér Petr Fiala stále není spokojen s cenami potravin, což vyvolává otázku: Jak hluboko budou muset zákazníci letos sáhnout do peněženek? V pořadu Interview PLUS odborníci vysvětlili, proč ceny potravin rostou. Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová a místopředseda Sdružení drůbežářských závodů David Bednář se také vyjádřili k tomu, jak se náklady promítají do cen a jaké další faktory hrají roli.
Podle prezidentky Potravinářské komory České republiky Dany Večeřové roste cena potravin především kvůli zvyšujícím se výrobním nákladům. „Mrzí mě, že pan premiér není spokojený s cenami potravin, ale je potřeba se také podívat, proč ty ceny rostou. Všechny náklady – mzdy, doprava, energie, obaly či recyklace – se za posledních šest let výrazně zvýšily,“ uvádí Večeřová. Její slova podtrhují, že zvýšení cen není výsledkem spekulací, ale nutností, kterou výrobci promítají do konečné ceny.
„Před válkou na Ukrajině jsme byli na jiné úrovni. I když se ceny energií snižují, stále nedosáhneme původní úrovně. Navíc tyto náklady mají přímý vliv na zemědělské suroviny, protože výrobci jsou závislí na energii při dopravě a výrobě obalů, které každoročně rostou,“ říká Večeřová.