Náhlý nárůst ceny másla před Vánoci nedá Čechům spát. Prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová vysvětlila, co k máselné krizi přispělo. Lidé podle ní viníka nenajdou.
Mnoho lidí by si na původce drahých potravin nejspíš rádo ukázalo prstem, jenže podle šéfky Potravinářské komory Dany Večeřové to není tak snadné. S rostoucími cenami másla bojuje celá Evropa.
"Viník není a my se to snažíme vysvětlit vlastně od začátku této předvánoční máselné krize. Bohužel k tomu přispěla situace, která je na trhu, a bohužel tato situace je v celé Evropě," popsala v rozhovoru pro internetovou televizi XTV.
Problémem je podle ní nedostatečná produkce mléka. "To znamená, že je nedostatek mléčného tuku. A právě to je příčina, proč je máslo drahé. Počty dojnic v celé Evropě klesají, což znamená nižší dojivost," uvedla Večeřová.