Ve vzorovém nákupu surovin pro štědrovečerní tabuli, který pravidelně sestavuje redakce iDNES.cz, letos proti loňsku podražilo šest položek z celkových devatenácti. Nejvíc si domácnosti připlatí za máslo, vejce a celer, v součtu 43 korun.

Cena másla vzrostla kvůli vyšší poptávce v celé EU a omezené produkci mléka v některých zemích. Vejce podražila především kvůli změnám v chovu nosnic.
 
Podle listopadových dat spotřebního koše Českého statistického úřadu (ČSÚ) v modelovém nákupním koši MF DNES celkem zlevnily dvě třetiny položek.
 
Nejvíce vepřová kýta bez kosti, za dvoukilové balení loni v listopadu spotřebitel zaplatil 276,76 koruny, letos to je o 23 korun méně, tedy 253,46 koruny. O devět korun méně stojí také vepřová šunka. Levnější je i zelenina na bramborový salát. O šest korun klesla cena dvoukilového balení brambor nebo kilo cibule. Na zlevnění štědrovečerní tabule se podílely také nižší ceny mouky a výrobky z nich. Ty jsou v meziročním srovnání o několik korun nižší.

Levnější je i víno, což je dané hlavně tím, že na trhu došlo k poklesu prodejů vína ve třičtvrtělitrových skleněných lahvích. A naopak došlo k mírnému nárůstu prodejů v ostatních baleních, jako jsou bag in boxech nebo v litrových lahvích.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/stedrovecerni-vecere-cena-polozky-suroviny-ceny.A241220_144848_ekonomika_vebe