Že mají hlouběji do peněženky, pociťují všichni Češi. Podle dat Českého statistického úřadu byla říjnová inflace meziročně 2,8 %, a stoupla tak ze zářijových 2,6 %. Dražší bylo zejména bydlení, ale činily se i některé potraviny. Mezi nimi nejvýrazněji máslo, které za rok zdražilo o 71 korun. Proč je tak drahé a co další potraviny? A kdo za to může? To zjišťoval deník Aha!.
S analýzou vysokých cen másla přišla i Potravinářská komora, která zastupuje výrobce. „Důvody jsou především následující: pomalu rostoucí výkupní ceny mléka, nedostatek mléčného tuku na trhu, ale i vyšší cena lidské práce a energií. K nepříznivé situaci podle Potravinářské komory přispívá také citelné zdražování na straně obchodníků,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.
Podle něj potravináře trápí rostoucí vstupní náklady, třeba výkupní ceny mléka, dražší lidská práce i vysoké ceny energií. Svůj vliv má i dlouhodobě rostoucí cena mléka. „Přestože rozdíl na litru mléka během čtyř měsíců je jen 0,43 Kč, na kilo másla výrobci potřebují průměrně 22 litrů mléka. Na jednom kilogramu másla takový zdánlivě nepatrný rozdíl činí celkem 9,46 Kč,“ uvádí a podotýká, že problém je i to, že celý evropský trh se potýká s nedostatkem mléčného tuku a v Česku je tento problém dlouhodobý.