Máslová bublina“, kterou zažíváme v posledních měsících, se bude nejspíš ještě dál nafukovat. Podle nejnovějších dat statistiků stojí kilogram másla už průměrných 275,06 koruny, tedy asi 68,8 koruny za „čtvrtinku“. Oproti září to znamená zdražení o 11,2 procenta a ve srovnání s loňskem dokonce o 34,04 procenta. Výjimkou na cenovkách supermarketů však nejsou ceny okolo 80 korun za běžnou čtvrtkilovou kostku.
 
Mléko je přitom o deset haléřů levnější než loni – aktuálně se prodává za průměrných 25,54 koruny. Co je tedy důvodem, že lidé platí více? Potravinářská komora ČR to přičítá zejména počasí. „Oproti loňsku bylo léto extrémně teplé a dojnice ještě v září produkovaly méně mléka. Mlékárny proto potřebují více mléka, aby vyrobily stejné množství smetany, z níž se například vyrábí máslo,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Podle zpracovatelů je ovšem pokles tučnosti mléka v Česku dlouhodobý a souvisí se změnou struktury stáda a šlechtěním dojnic na vysokou dojivost, ale nižší obsahové složky. Zjednodušeně řečeno, mohou za to chovatelé, kteří stále více dávají přednost produktivnějším kravám holštýnského plemene oproti klasickému českému strakatému skotu.
 
Více ve víkendovém vydání MFD