Evropané by podle svého parlamentu měli méně plýtvat potravinami. Původní návrh Evropské komise zněl, že by se měla do šesti let snížit produkce odpadů při zpracování a výrobě jídla o desetinu oproti roku 2020, o 30 procent pak dohromady v maloobchodu, restauracích a domácnostech. Končící parlament však doporučil, že by pokles měl činit 20, respektive 40 procent.

To je samozřejmě bohulibý záměr, naráží ale na technické možnosti. Podle výrobců potravin jde o nesmyslné normy. O konečné podobě návrhu nicméně rozhodne až nová Evropská komise.

Kritici argumentují mimo jiné tím, že v některých odvětvích odpad téměř nevzniká. Mlékárenství například produkuje vedlejší živočišné odpady, jako jsou syrovátka, rozlité mléko, podmáslí, skrojky od sýrů nebo odstředivkové kaly. „Z toho jsou prakticky jediným odpadem likvidovaným v kafilerii odstředivkové kaly, které tvoří maximálně desetiny procenta z celkového objemu výroby,“ řekla MF DNES prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay