Zatímco ještě na jaře se dala čtvrtka másla pořídit zhruba za 40 korun, dnes ji v supermarketech běžně koupíte mimo akční ceny i o 30 korun dráž. V srpnu ceny másla meziročně stouply o více než 22 procent. Může za to i růst mezd, hlavně ale počasí a krávy. V letních měsících je totiž kvůli vysokým teplotám a jejich menšímu apetitu v mléce méně tuku.

Letošní vysoké teploty a sucho navíc ovlivnily i kvalitu krmiva. „Pokles tučnosti je tentokrát vyšší než obvykle. Průměrná tučnost klesla na 3,69 procenta, ta obvyklá se pohybuje mezi 3,8 až 3,9 procenta,“ uvedl agrární analytik Petr Havel.

Zároveň došlo i k poklesu dodávek mléka. „K tomuto jevu bohužel dochází i v okolních státech. Příčin je několik, ale hlavní vidím v počasí. Vedra zapříčinila úbytek množství mléka a nechuť krav k jídlu i snížení složek v mléce. V zimě je mléko vždy tučnější než v létě, rozdíl bývá zhruba 0,3 procenta,“ sdělil Novinkám ředitel společnosti Choceňská mlékárna Pavel Marek.

„Když to přepočteme na objem zpracovávaného mléka v Česku, tak zde chybí zhruba 1,8 milionu litrů smetany v jednom letním měsíci,“ dodal.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay