Český potravinářský průmysl čelí v posledních letech řadě výzev, od pandemie covidu-19 přes energetickou krizi až po vysokou inflaci. Jaké kroky jsou nezbytné pro podporu firem a drobných podnikatelů, kteří vyrábějí české potraviny? Jak se tomuto sektoru daří snižovat odpad a řešit otázku udržitelnosti? Nejen to se dozvíte v rozhovoru s Danou Večeřovou, prezidentkou Potravinářské komory ČR.

Vposledních letech zasáhly český trh tři krize. Nejprve byl ovlivněn pandemií covidu-19, poté energetickou krizí spojenou s válečným konfliktem na Ukrajině a následně vysokou inflací. Co je možné udělat pro podporu firem a drobných podnikatelů, kteří vyrábějí české potraviny?
 
Důležitá je cenová stabilizace a předvídatelné podnikatelské prostředí, což znamená, aby se podnikatelé nemuseli neustále bát, že jim někdo zase zvedne ceny energií, nebo že se vymyslí další zdanění. Zářným příkladem toho je naprosto překvapivé sdělení Energetického regulačního úřadu, který loni v listopadu oznámil, že zase znovu zavede poplatky za obnovitelné zdroje na původní úroveň. Což byla pro podnikatele rána z čistého nebe, pro spoustu firem to znamenalo náklad třeba tři nebo čtyři miliony korun ročně navíc, který se logicky musel promítnout i do cen potravin.
 
Celý rozhovor najdete v dněním tištěném vydání Deníku - příloha Severní Čechy. 
 
Zdroj: denik.cz