Nadnárodní potravinářská společnost zabývající se produkcí mléčných výrobků a jejich imitací a alternativ Danone upouští od používání systému značení výživových hodnot na přední straně obalů potravin pomocí Nutri-Score. Jedním z důvodů je podle vyjádření společnosti nedávná změna algoritmu výpočtu Nutri-Score, která přehodnocuje hodnocení mléka a mléčných výrobků. Společnost Nutri-Score nedávno přehodnotila způsob klasifikace mléčných nápojů. Dříve bylo mléko a mléčné nápoje považovány za „obecné potraviny“. Od roku 2024 se parametry změnily, tekuté mléčné výrobky jsou nyní součástí kategorie „nápoje“. To znamená, že například odtučněné a polotučné mléko je degradováno z kategorie A na kategorii B a plnotučné mléko z kategorie B na kategorii C. V kategorii nápojů může dosáhnout kategorie A pouze voda. S tím společnost Danone nesouhlasí. Podle Danone tento vývoj přináší chybný pohled na nutriční a funkční kvalitu mléčných a rostlinných nápojů, který není v souladu s evropskými výživovými směrnicemi založenými na potravinách, což by mohlo vést ke zmatení spotřebitelů v důsledku rozdílného bodového hodnocení Nutri-Score u výrobků, které mají v našem jídelníčku podobný výživový účel, jen jsou v jiném formátu. Hlavní důvod rozhodnutí společnosti Danone stáhnout Nutri-Score ze svých výrobků tedy vychází ze změny kategorie výrobků z kategorie „obecné potraviny“ do kategorie „nápoje“, která má odlišné parametry. Se změnou algoritmu nesouhlasí ani Evropská mlékárenská asociace (EDA). Podle EDA by mléko mělo patřit do kategorie „potraviny živočišného původu“, a nikoliv do kategorie „nápoje“, protože není primárně určeno k hydrataci, ale spíše k výživě díky svému nutričně bohatému složení. EDA rovněž odmítá, že by se za nápoje měly považovat tekuté jogurty, zatímco polévky jsou stále posuzovány v rámci kategorie potravin. V rámci klasifikace nápojů by většina ochucených jogurtů podle EDA získala hodnocení E. Generální tajemník EDA, Alexander Anton, doplnil, že navíc mnoho mléčných výrobků nelze kvůli současné regulaci reformulovat a tím se posunout do „lepších“ hodnocení v rámci Nutri-Score.
Více informací zde.
Ilustrační foto: pixabay