Tempo růstu cen se liší v závislosti na regionu. Nejvýrazněji obědy zdražily v Jihlavě, kde za ně strávníci oproti loňskému červenci zaplatili o 7,6 procent více. V Karlových Varech, Ostravě a Liberci byl nárůst přes 5 procent. Nejméně pocítili rozdíl lidé v Olomouci, ceny obědového menu se zde zvedly jen o 0,8 procenta. Tam také lidé za polední menu průměrně utratí nejméně – 167,2 koruny, což je o více než pětinu méně, než co platí lidé v Praze. Více než 200 korun za obědové menu aktuálně strávníci zaplatí kromě hlavního města v Brně, Českých Budějovicích a nově v Plzni a Liberci.
Podle nejnovějších dat Českého statistického úřadu došlo v červenci k překvapivému zrychlení růstu spotřebitelských cen. Rychlejší zdražování podle statistiků ovlivnilo zejména zpomalení poklesu cen potravin a nealkoholických nápojů. Na vzestupu spotřebitelských cen se ale podílel právě také nárůst cen stravovacích služeb, které meziročně zdražily o 7,1 procenta.
Jedním z faktorů je podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy velký nedostatek pracovní síly v české gastronomii. „Lidí je nedostatek, navíc výrazně roste byrokratická zátěž, ať už jde o zaměstnávání cizinců nebo brigádníků na dohody, kteří vždy pomáhali pokrýt špičky v provozu. Stát zde úplně zbytečně hází podnikatelům klacky pod nohy,“ tvrdí Prouza.
Celý článek si můžete přečíst zde:
Ilustrační foto: pixabay