Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová se ve středu 4.9.2024 zúčastnila 33. ročníku Mlékárenského dne v Přibyslavi. Ve svém vystoupení poděkovala výrobcům, že ač se potýkají s mnoha problémy, přes koronavirovou pandemii, energetickou krizi, vysokou inflaci, tak výrobu nezastavili a dále nás zásobovali svými skvělými výrobky. Dále reagovala na současnou přemíru byrokracie a velké množství kontrol, které jsou neúnosné. Evropská unie, ale i náš stát by měly řešit reálné a vážné problémy českého potravinářství. Namísto toho ale jen vymýšlí další a další nesmyslné byrokratické „šílenosti“.Nově najatí státní úředníci budou například kontrolovat, jestli v Česku nedochází k odlesňování kvůli chovu dobytka. Lesy přitom v Česku naopak dlouhodobě přibývají. Od roku 1950 se jejich plocha u nás zvýšila o 165 tisíc hektarů. Od příštího roku budou muset také dodavatelé některých řetězců povinně poskytovat údaje o své uhlíkové stopě. Takové opatření rozhodně nepomůže lepšímu ovzduší ani ochraně klimatu. Naopak zhorší konkurenceschopnost domácích, potažmo i evropských producentů vůči dovozům ze třetích zemí, odkud se pak doveze zboží vyrobené s výrazně horší environmentální stopu, ovšem vybavené příslušnými v uvozovkách „zelenými“ doklady. A do třetice. Bruselští úředníci chtějí nařídit snížení potravinového odpadu v potravinářských podnicích. Jde bohužel jen o jejich zbožné a absurdní přání, protože nejvíc potravin se vyhodí v domácnostech. Potravinářský průmysl je totiž ekonomicky sám motivovaný k tomu, aby množství potravinového odpadu snižoval. Vzhledem k nákladům na suroviny a jejich zpracování, ale i na likvidaci případných odpadů je pro nás potravináře hospodárné využití suroviny klíčové.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Foto: Deník