Prima CNN News připravila již 16.května 2024 reportáž na téma spotřební daně z cukru. Ekonomové mimo jiné zmiňují i potřebu tlačit na výrobce, aby ve svých výrobcích snižovali obsah cukru, ale i tuku a soli. 

Nejen čeští výrobci potravin neustále reagují na požadavky a potřeby spotřebitelů a nabízejí širokou paletu nutričně vyvážených, bezpečných a chutných potravin. Mezi nimi také potraviny se sníženým obsahem energie nebo některých živin tak, aby měl spotřebitel dostatek možností sestavit si pestrý a vyvážený jídelníček. Výrobci dobrovolně reformulují svoje výrobky tak, že soustavně snižují obsah klíčových konzumovaných makroživin jako je cukr, sůl a nezdravé tuky

V rozhovoru reaguje na návrh ministra zdravotnictví i Petr Havlíček, odborník na výživu. Trend ve spotřebě cukru, tím že zdaníme sladké nápoje, otočit nejde. Cukr je pouze jedním z viníků zvyšujícící se nadváhy a obezity. Pokud snížíme cukry v limonádách, dojde ke zvýšení obashu ostatních sladidel, které nejsou k řešení rpoblému vhodné. 

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixaby