Dne 24. června 2024 proběhlo již páté kolo studentské soutěže pořádané Potravinářskou komorou ČR a Českou technologickou platformou pro potraviny s názvem: Studenti pro kvalitu potravin. Celkem se zúčastnilo deset studentů, kteří byli nominováni na jednotlivých univerzitách (ČZU, JČU, MENDELU, VETUNI, VŠCHT). Úroveň jednotlivých příspěvků byla velmi vysoká a dobrou zprávou je, že se již do studentských prací stále častěji promítá problematika udržitelnosti. Komise proto rozhodla o vytvoření samostatné kategorie: „Udržitelnost a environmentální aspekty výroby potravin“. Členové hodnotitelské komise sestavené ze zástupců jednotlivých univerzit a Potravinářské komory ČR se při hodnocení zaměřovali rovněž na praktickou aplikovatelnost výstupů. Práce komise byla stejně jako v předchozích letech poměrně náročná, protože všechny prezentované příspěvky byly na velmi vysoké úrovni.
Bylo oceněno pět studentů ve třech kategoriích:
1) Kvalita a technologie výroby
Alžběta Kosařová – ČZU - Vývoj zdravotně prospěšných výrobků na bázi čerstvých sýrů adaptovaných pro trh ve Vietnamu a v České republice
Tereza Janů – JČU - Vliv podílu smetany a tvarohu na složení, technologické a senzorické vlastnosti mléčných dezertů
2) Analýza potravin
Lucie Sytařová – VŠCHT - Charakterizace presumptivních izolátů druhu Bacillus cereus ze vzorků rýže
Kateřina Sonntag – VŠCHT - Autenticita jedlého hmyzu pomocí metabolomiky
3) Udržitelnost a environmentální aspekty výroby potravin
Lena Zelenka – VETUNI Brno - Možnost výroby biodegradabilních brček pomocí kávové sedliny
Díky patří všem zúčastněným univerzitám, ale především studentům za jejich práci a ochotu podělit se o její výsledky.