Evropské sdružení obchodníků EuroCommerce společně s konzultační firmou Oliver Wyman vypracovalo studii, která mapuje emise od surovin pro výrobu potravin a dalšího zboží přes výrobu a prodej až po emise zákazníků, spojené s nákupy.

SOCR ČR, který se přípravy studie v rámci EuroCommerce rovněž účastnil, si je spolu se svými členy dobře vědom výzev, které v této oblasti obchodníky v České republice čekají. Prioritním úkolem je nyní pokusit se nalézt jednotné postupy pro výpočet emisní stopy výrobků produkovaných v rámci tuzemského zemědělsko-potravinářského řetězce. Konkrétní spolupráci na tomto poli již SOCR ČR inicioval s Potravinářskou komorou ČR, se Zemědělským svazem ČR a s Ústavem pro zemědělskou ekonomiku a informace. „Vážím si ochoty našich parterů ke spolupráci. To, zda se v blízkém období podaří pilotně otestovat první sadu možných řešení, záleží i na přístupu státu, jehož spolupráce, včetně finanční účasti, bude pro úspěch projektu klíčová. Bez jednotné metodiky nebude jakákoliv snaha o vykazování emisí a jejich následné snižování důvěryhodné. Proto je třeba aktivní a konstruktivní přístup všech, kterých se tato problematika týká,“ shrnul T. Prouza.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixaby