Ministerstvo zemědělství sníží počet veřejných výzkumných organizací ze sedmi na pět. Do Výzkumného ústavu rostlinné výroby se začlení Výzkumný ústav potravinářský Praha a Výzkumný ústav zemědělské techniky.

Jan Pivoňka z Potravinářské komory ČR připomněl, že potravinářský ústav ztrácel od počátku devadesátých let na významu. Velké koncerny mají vlastní výzkumná a vývojová centra, menší podniky dávají přednost cestě pokusů a omylů.

„Vědecká činnost z veřejných prostředků se postupně přenáší na vysoké školy. Výsledkem je postupný útlum činnosti mnoha veřejných výzkumných organizací a s tím související postupná ztráta kvalitního vybavení a personálu,“ říká.

„Společně s tímto krokem je třeba se rovněž zamyslet, zda má stát i po restrukturalizaci pro všechny subjekty jednoznačné zadání a prostředky pro jeho plnění a kontrolu. Pokud se týká podpory průmyslu, bylo by lépe, kdyby stát obnovil prostředí pro inovace, které se osvědčilo, a ponechal na výrobcích, aby sami definovali zadání pro výzkumné organizace,“ dodává.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay