Česko i Slovensko už znají jména nových europoslanců pro nadcházejících pět let, tedy do poloviny roku 2029.

ČESKO (21 MANDÁTŮ):

Volby v Česku vyhrálo ANO, které získá celkem sedm mandátů. Zvolenými europoslanci za ANO jsou: Klára Dostálová, Jaroslava Pokorná Jermanová, Jaroslav Bžoch, Ondřej Knotek, Martin Hlaváček, Jana Nagyová a Ondřej Kovařík. V evropských volbách v roce 2019 obsadilo ANO 6 mandátů, o jeden mandát si tedy v letošních volbách polepšilo. ANO je v Evropském parlamentu členem Renew Europe, letošní výsledek by mohl ANO zajistit pozici druhé nejsilnější delegace po Francii se 14 mandáty.

Na druhém místě se šesti mandáty skončila koalice SPOLU (ODS, TOP-09, KDU-ČSL). Zvolenými europoslanci za SPOLU jsou: Alexandr Vondra (ODS), Luděk Niedermayer (TOP-09), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), Veronika Vrecionová (ODS), Ondřej Krutílek (ODS) a Ondřej Kolář (TOP-09). Pro ODS se jedná o oslabení ze čtyř křesel na tři oproti volbám 2019, oslabila rovněž KDU-ČSL, a to ze dvou křesel v roce 2019 na současný jeden mandát. Nejsilnější ODS je v Evropském parlamentu členem frakce ECR, zatímco KDU-ČSL a TOP-09 frakce EPP.

Třetí místo obsadila koalice Přísaha a Motoristé, která se do Evropského parlamentu dostala úplně poprvé. Koalici, která získala dva mandáty, budou reprezentovat Filip Turek (Motoristé) a Nikola Bartůšek (Přísaha). Zatím není jasné, do které evropské frakce budou mít zájem noví europoslanci vstoupit.

Rovněž dva mandáty připadnou koalici STAČILO!, kterou vede europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Společně s Konečnou se do Parlamentu dostal také Ondřej Dostál. STAČILO bude s největší pravděpodobností nadále členem GUE/NGL, tedy levice v Evropském parlamentu, kde v posledních pěti letech z ČR působila pouze Kateřina Konečná.

Koalice STAN + SLK (Starostové a Osobnosti pro Evropu) získala také dva mandáty, do Evropského parlamentu se probojovala Danuše Nerudová a Jan Farský. Hnutí STAN bylo v rámci minulého parlamentu zastupováno Stanislavem Polčákem, působilo v rámci EPP. Koalice STAN by v souladu s předvolebními dohodami měla nominovat nového komisaře / komisařku pro Českou republiku.

Propad hlasů pak zaznamenali Piráti, kteří ze tří křesel obhájili pouze jediný mandát. Europoslankyní za Piráty, kteří jsou v Evropském parlamentu členy frakce Zelených, byla zvolena Markéta Gregorová.

Jeden mandát, z původně dvou, obhájila česká SPD, která v Evropském parlamentu spadá pod I&D – stranu bude v Evropském parlamentu zastupovat europoslanec Ivan David.

SLOVENSKO (15 MANDÁTŮ):

Nejvíce mandátů získalo Progresívne Slovesko, které do Parlamentu vyšle celkem šest europoslanců: L´udovít Ódor, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Martin Hojsík, L´ubica Karvašová, Michal Wiezik a Lucia Yar. Prograsívne Slovensko je aktuálně členem Renew Europe, v uplynulých pěti letech bylo zastupováno pouze dvěma europoslanci. V rámci letošních evropských voleb tak významně posílilo. V rámci této strany se do Evropského parlamentu vrátí Michal Wiezik a Martin Hojsík, kteří byli v uplynulých letech zaměření zejména na činnost Výboru EP pro životní prostředí (COMENVI) a na otázky spojené s klimatem, lesy, půdou nebo biodiverzitou.

Druhý největší počet europoslanců vyšle do Bruselu SMER, který ve volbách obsadil celkem pět křesel. Zvolenými europoslanci jsou: L´uboš Blaha, Erik Kaliňák, Monika Beňová, Judita Laššáková a Katarína Roth Neveďalová. SMER je v současnosti členem druhé nejsilnější frakce EP S&D.

Třetí skončilo hnutí Republika, které si zajistilo pro nadcházejících pět let dva mandáty. Zastupovat ho budou Milan Uhrík (současný europoslanec za Nezařazené) a nově zvolený Milan Mazurek.

Po jednom mandátu získal Hlas (Branislav Ondruš) a KDH (Miriam Lexmann – současná europoslankyně, EPP).

Více informací zde a zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

Ilustrační foto: pixaby