Jak mít v tuzemsku prosperující a konkurenceschopnou potravinářskou firmu? A jak zastavit padající soběstačnost Česka? „Nám se osvědčily investice do automatizace, soustředíme se na výrobky s vyšší přidanou hodnotou a v posledních letech investujeme i do úspor energií,“ říká generální ředitel Drůbežářského závodu Klatovy David Bednář.

V BrandVoice podcastu se potkal s prezidentkou Potravinářské komory ČR Danou Večeřovou a oba se shodli: cesta k větší potravinové soběstačnosti vede přes inovace a jasný plán státu.

Zatímco u obilovin, mléka nebo hovězího dokáže tuzemská produkce pokrýt spotřebu obyvatel, u jiných komodit je to výrazně horší. „Trošku mě mrzí, že podle strategie ministerstva zemědělství bychom měli být do roku 2030 v řadě komodit výrazně soběstačnější, ale bohužel se neděje nic, co by vedlo k tomu, aby se tento cíl naplnil,“ říká Dana Večeřová.

Celý podcast si můžete poslechnout zde:

Foto: forbes