Loštice (Šumpersko) 14. května (ČTK) - Společnost A.W., která v Lošticích na Šumpersku vyrábí olomoucké tvarůžky, loni v meziročním srovnání zvýšila obrat o 2,2 procenta na 419 milionu korun. Hospodaření potravinářské firmy skončilo v zisku, jeho výši nezveřejnila. Výrobce jediného původně českého zrajícího sýra s nezaměnitelným aroma zaměstnává 180 pracovníků a v následujících dvou až třech letech plánuje v Lošticích výstavbu nového výrobního závodu. Díky této investici firma A.W. výrazně zvýší kapacitu produkce tvarůžků. ČTK to dnes sdělil generální ředitel společnosti A.W. Michal Pavelka.

"Na výši našeho obratu i zisku měly v loňském roce vliv strategické změny a opatření v souvislosti se snížením provozních nákladů, zvýšením efektivity výrobního procesu a stabilizací kvality výroby ve druhé polovině roku 2023. K dobrému výsledku přispěl, kromě stabilní a dlouholeté spolupráce se všemi hlavními odběrateli z řad obchodních řetězců, zpracovatelů olomouckých tvarůžků a velkoobchodů, také dobrý výkon našich podnikových prodejen, které tradičně nabízí celý sortiment olomouckých tvarůžků a výrobků z nich," uvedl Pavelka. Firma A.W. podle něj vykázala pozitivní ekonomické výsledky i v prvním čtvrtletí letošního roku. "Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku dosahujeme růst v objemu prodaných tvarůžků," dodal.

Firma A.W. ročně vyrobí více než 2000 tun tvarůžků. Většinu produkce prodá v ČR, menší část tržeb získává na zahraničních trzích. Společnost vyváží tvarůžky především do Polska, Maďarska a na Slovensko. Vedení podniku A.W. pokračuje v přípravě strategické investice do nového závodu v Lošticích, který tam chce postavit na vlastních pozemcích. "V současnosti probíhají projekční práce na vybudování inženýrských sítí, finalizujeme technologickou a architektonickou studii a připravujeme se na zadání projektové dokumentace pro stavební povolení k nové investici," uvedl Pavelka. Díky novému provozu by maximální výrobní kapacita A.W. měla vzrůst až o 70 procent.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU. Češi o jejich zařazení na unijní seznam usilovali šest let. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto potraviny měli i potomci sudetských Němců, kteří žijí v Německu a Rakousku.

beh kš

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay