Překvapení jménem inflace, a to překvapení nemilé. Po prudkém zmírnění na začátku roku inflace v Česku opět poskočila nahoru – v dubnu téměř na tři procenta. Ekonomka a bývalá zástupkyně České republiky ve Světové bance Jana Matesová v Interview ČT24 sdělila, že opadla pozornost, zda prodejci až příliš nezvyšují ceny.

Matesová už v únoru pro Seznam Zprávy radila lidem, ať nenakupují „jak zběsilí“ zboží z odvětví, kde není dostatečná konkurence. Z „hlubokého lesa“ totiž prý ještě stále nejsme venku. Nyní podotýká, že po takové inflační bouři, jakou jsme zažili, prodejci zkouší, jak vysoko mohou s cenami vyšplhat.

V dubnu byl podle ní poměrně zásadní vliv cen pohonných hmot a stejně jako v jiných zemích v Evropě i u nás zdražovaly potraviny. „Nad takto vysokou inflací nezvítězíte za tři měsíce. To není sprint, to je běh na dlouhou trať,“ říká ekonomka s tím, že ceny klesnou, ale určitě ne ve chvíli, kdy se bude říkat, že jsme inflaci už porazili, jako to prý dělají politici.

Matesová také předpokládá, že Česká národní banka bude obezřetnější a nebude spěchat se snižováním základních úrokových sazeb. Poklesy podle ní budou pomalejší. ČNB v dubnovém růstu inflace vidí krátkodobý výkyv. „Jedná se o kolísavý, nespojitý, pravděpodobně jednorázový výkyv,“ sdělil v 90' ČT24 ředitel měnové sekce České národní banky Petr Král.

Celý pořad můžete shlédnout zde:

Foto: ČT24