Českomoravský svaz mlékárenský ale upozorňuje, že pokud český výrobce zmrazí a rozmrazí máslo, musí ho pak prodávat jako takzvané stolní máslo. „Zpracovává se nejčastěji v gastronomii,“ upřesnil předseda představenstva svazu Jiří Kopáček. Másla ze zahraničí se to však podle něj netýká.

„Podle evropské legislativy se máslo do dvou let stáří označuje jako mlékárenské máslo. Z toho dovozového másla je rozhodně velké množství právě ze skladů, tedy zamrazeného másla,“ podotkl. Nejčastěji se prý jedná o produkty z Belgie nebo Polska.

Zmrazené máslo nemá zákazník šanci rozpoznat, podle odborníků ale nemusí být tak kvalitní. „Z nutričního hlediska tolik neztratí, ze senzorického hlediska ale ano a možná přichází i o nějaké vitaminy,“ vysvětlila Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické. „Proces oxidace tomu ze začátku brání, ale pak se máslo může chuťově trochu zhoršit,“ dodala pro CNN Prima NEWS.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay