Nový algoritmus pro výpočet Nutri-Score vstupuje od ledna 2024 v platnost. Jeho cílem je zpřísnění hodnocení některých potravin, které navzdory například vyššímu obsahu cukru byly na stupnici Nutri-Score stále hodnoceny poměrně pozitivně. Změny, které vstupují v platnost od ledna 2024, by se mohly dotknout 30 až 40 % výrobků na pultech obchodů. Stran snídaňových cereálií bude od ledna možné uvádět pozitivní hodnocení A na stupnici Nutri-Score jen u müsli bez cukru. Oproti současnému hodnocení si pohorší například Chocapic (z B na C), Special Ks (Kellogg´s, z B na C) nebo Lion (z C na D). Nový výpočet by naopak měl pomoci celozrnným moukám, tučným rybám i některým olejům (například olivovému nebo řepkovému). Pohorší si ale mléko, a to z hodnocení A na B v případě odstředěného mléka a z hodnocení B na C v případě plnotučného mléka. Jediným nápojem, který od ledna 2024 bude moci být hodnocen stupněm A, je voda. Většina slazených nápojů si pohorší z hodnocení B na C. Slazené jogurty by pak mohly klesnout z hodnocení B až na D. Červené maso bude hodnoceno méně pozitivně, než drůbeží nebo rybí maso (červené maso bude mít pouze 2 plusové body, zatímco drůbež nebo ryby až 7 plusových bodů v rámci výpočtu Nutri-Score). Výrobci mají na zavedení těchto změn na etiketách dva roky. Nutri-Score zůstává i nadále pouze dobrovolným nástrojem pro poskytování informací o výživových hodnotách potravin na přední straně obalů potravin, využíván je v Belgii, Francii, Lucembursku, Německu, Nizozemí, Španělsku a Švýcarsku. Belgie, která aktuálně předsedá Radě EU, se v rámci svého předsednictví rozhodla uspořádat dne 25/04/2024 Vědecké sympozium o Nutri-Score. Cílem předsednictví by mohlo být oživení debat o návrhu revize pravidel o informacích poskytovaných spotřebitelům (1169/2011), který měla Komise předložit v listopadu 2022, a který byl odložen na neurčito.

Více informací zde.