Obavy, že potraviny se začátkem roku 2024 zdraží, se vesměs nenaplnily. I když řada zákazníků nic nepostřehla, velké řetězce ujišťují, že zohlednily změny v sazbách daně z přidané hodnoty – u většiny potravin se daň snížila z 15 na 12 procent. U dětské výživy sice stoupla z 10 na 12 procent, ale někteří prodejci tvrdí, že jejich ceny nechali v původní výši. Projevil se naopak růst DPH u nealkoholických nápojů. Podle ministra zemědělství ale nelze z toho, co je vidět v obchodech v první pracovní den roku, možné vyvozovat definitivní závěry. Že by se mohla situace změnit, naznačil v Událostech, komentářích i předseda obchodnické asociace Pavel Březina.

Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová podotkla, že výsledkem vyjednávání velkých obchodníků bylo to, že se v některých případech dodavatelské ceny snížily, přestože zdražily energie. „Takže obchodníkům se velmi dobře snižuje DPH, když přinutili dodavatele, aby to dodávali levněji,“ prohlásila. Zároveň ale Březina i prezident Agrární komory Jan Doležal v Událostech, komentářích ujistili, že obchodníkům i zemědělcům loni klesl zisk.

Analytik z Capitalinked Radim Dohnal očekává, že by nynější úpravy sazeb DPH mohly nastartovat konkurenční boj mezi supermarkety. „Myslím, že jejich marže budou dlouhodobě spíše menší, než byly v loňském roce. Dostaly asi strach ze státu a možná si říkají, kdo ví, jestli nepřijde nový řetězec,“ uvedl.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay