Komora letos mnohokrát upozorňovala na cenové problémy s dovozy z Ukrajiny do EU. Poslední schůzka k tomuto tématu byla ještě v prosinci, očekáváte, že se v příštím roce něco ohledně kontrol tzv. koridorů solidarity změní?

Polští kolegové po dřívější schůzce, která byla ve formátu V4, potvrdili, že si bez čekání na EU zavedli systém kaucí, a nějaký efekt to na jejich trh mělo. Naše vláda stále čeká na „celoevropské řešení“, které ale nepřichází. Hlavní problém je, že EK v létě 2022 otevřela hranice pro zemědělské komodity s myšlenkou, aby byly pro státy střední a východní Evropy tranzitní. Nicméně tak půlka produkce tady prokazatelně končí. Máme čísla, že mezi červnem 2021 a 2022 se dovezlo 800 tisíc tun komodit z Ukrajiny a po otevření bezcelní dohody se najednou dovezly tři miliony tun za rok. A nevíme, co bude teď po žních.
Na Ukrajině se obiloviny nevyvážejí už tak dobře po moři, kdysi to prý bylo 9:1 ve prospěch moře vůči souši a teď to má být zhruba půl na půl. Sice jim trochu poklesla produkce, ale stejně je to pro evropské zemědělce tragédie – vždyť je to stát, který má třetinu zemědělské půdy EU, kde se pracuje nesmírně intenzivně a bez pravidel, která jsou povinná pro farmáře v EU. Navíc mají poničené skladovací kapacity, takže to musí vyvézt co nejdříve.
 
Jak jsou na tom tradiční odběratelé ukrajinské produkce, jako jsou například státy severní Afriky?
 
Za této situace jsou pak už saturovaní, protože Rusko jim dováží obilí za dumpingové ceny nebo zadarmo. Používá to jako politickou zbraň, aby Evropu rozklížilo.
 
Je tedy třeba situaci vyřešit do června, kdy má nastat další prodloužení bezcelního režimu?
 
Doufáme v to. Jednou věcí jsou již zmíněné kauce, druhou subvence na vývoz a možná by to chtělo nějaké vyčištění trhu, protože zemědělských komodit je na něm obrovský přetlak. A možná dát možnost třeba DánskuNizozemsku nebo Belgii, které mají silnou živočišnou výrobu a mají zájem o krmiva z Ukrajiny, ať si to přepraví po moři bezcelně. Zbytek Evropy ať to clo zavedené má. Nemůžeme české zemědělce nutit do úhorů, do velmi přísné Zelené dohody pro Evropu a potom jim říci, že jejich produkce bude nahrazena tou ukrajinskou. A podobné věci čím dál častěji zaznívají na Radě evropských ministrů zemědělství, kde téma už zvedá i český ministr zemědělství Výborný.
 
Šéf Agrární komory ČR navrhuje podporu biopaliv pro zvýšení odbytu obilovin a chce začít vyjednávat o evropské zemědělské politice po roce 2027. 

Komora také prosazuje systém pojištění tržeb pro zemědělce a objektivní stanovení dotací. 

Důležitým tématem je také kontrola tranzitu ukrajinských zemědělských produktů a jejich vliv na evropský trh.

 
 Autor: