Pro vývoj spotřebitelských cen – od potravin přes služby až po účty za elektřinu nebo plyn – bude podle analytiků klíčový nadcházející měsíc. Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank v Praze, očekává, že v lednu dojde na „lámání chleba“, protože se ukáže, jak obchodníci nastavili nové ceníky. A do hry také vstoupí změny daní z přidané hodnoty i změny v účtech za energie.

„Lednová inflace bude zřejmě ovlivňovat inflaci v celém zbytku roku a nejspíš asi také rozhodne o tom, kam až bude moci ČNB jít se sazbami dolů,“ říká Sobíšek. Analytický tým v UniCredit předpovídá pro leden meziroční inflaci někde mezi třemi a čtyřmi procenty. Je tedy pesimističtější než ČNB, která očekává inflaci pod trojkou.

Lednový údaj, který bude zveřejněn druhý týden v únoru, bude tedy s napětím sledován. Od ledna dochází ke zdražení regulované složky za distribuci elektřiny a plynu a ministr průmyslu Jozef Síkela očekává, že to ve výsledku bude znamenat zdražení účtů pro domácnosti pouze do deseti procent. Dodavatelé ale avizují, že dopad na některé zákazníky může být větší v závislosti, na jaké úrovni si zafixovali ceny.

Viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza opakuje v médiích, že pokud stát nepomůže energeticky náročným podnikům, například pekárnám, tak od Nového roku výrazně zdraží potraviny. I navzdory tomu, že se DPH u potravin sníží z 15 na 12 procent. Naopak Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory, tvrdí, že se velké zdražení nechystá.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Jedná se o placený obsah. 

Ilustrační foto: pixabay