Univerzita v Minnesotě, katedra Veřejného zdraví – koordinační centrum pro výživu, zpracovala studii zabývající se složením rostlinných imitací kravského mléka. Studie, jejíž závěry byly zveřejněny v uplynulém týdnu, hodnotila celkem 223 vzorků rostlinných imitací mléka dostupných na trhu USA. Téměř dvě třetiny zkoumaných imitací byly vyrobeny z mandlí, ovsa nebo sóji. Zbylá třetina imitací byla vyrobena z kešu ořechů, kokosu, lna, lískových ořechů, konopí, pistácií, rýže, vlašských ořechů a směsí. Ze závěrů studie vyplynulo, že pouze 12 % imitací obsahovalo srovnatelné nebo vyšší množství vápníku, vitamínu D a bílkovin, než kravské mléko. V případě zaměření se pouze na bílkoviny by se jednalo pouze o 16 % rostlinných imitací (imitace vyráběné ze sóji a hrachu měly nejčastěji srovnatelný nebo vyšší obsah bílkovin ve srovnání s kravským mlékem). Rostlinné imitace mléka jsou podle výsledků studie ve velké míře fortifikovány – z 223 zkoumaných vzorků bylo vápníkem a vitamínem D fortifikováno 170 vzorků, a to s cílem zajistit, aby obsah vápníku a vitamínu D byl srovnatelný s kravským mlékem. Nejčastěji byly fortifikovány imitace z ovsa, sóji a mandlí.

Více informací zde.