Mezinárodní den piva je pohyblivý svátek, slaví se každý první pátek v srpnu. Lidé pijí pivo tisíce let a patří tak k nejoblíbenějším nápojům vůbec. Co se týče celkové spotřeby piva je největším konzumentem Čína, na druhém místě jsou Spojené státy americké a na třetím Brazílie (zdroj:https://finlord.cz/). V přípdě spotřeby na osobu podle zemí je na prvním místě Česká republika, na druhém místě Rakousko a na třetím Polsko (jedná se o údaje z roku 2020). Nicméně je třeba říci, že spotřeba piv v Česku v poslední době klesá.

Zpráva z Českého svazu pivovarů a sladoven

  • Spotřeba piva je tak u nás nejnižší za posledních 60 let. Roční spotřeba piva na obyvatele u nás v roce 2020 dosáhla 135 litrů, což je zatím nejméně od šedesátých let minulého století. Snížil se celkový výstav, který v meziročním srovnání klesl o 1,5 milionů hektolitrů a dosáhl tak hodnoty 20,1. Za pokles mohou koronavirové restrikce a omezení provozu hospod a restaurací v tuzemsku i v zahraničí. Přitom ještě v letech 2018 a 2019 se českému pivovarnictví dařilo velmi dobře, produkce stoupala a v roce 2019 činila rekordních 21,6 milionů hektolitrů.
  • Pivovary se obávají zásadních dopadů konsolidačního balíčku na hospody, restaurace, ale i samotné pivovary, kterých je v Česku včetně minipivovarů více než 500. Vyplývá to z bleskového průzkumu mezi členy Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS). Většina (82 %) pivovarů se obává zrychlení odlivu hostů z hospod a restaurací, a zavírání zejména vesnických hospod, 73 % také očekává negativní dopady na zaměstnanost v sektoru. Stejné obavy mají i hospodští, z nichž dle průzkumu Plzeňského Prazdroje desetina zvažuje ukončení provozu a dalších 5 % je už rozhodnuto, že po zvýšení DPH skončí.
  • Novým výkonným ředitelem Českého svazu pivovarů a sladoven bude od září 2023 Tomáš Slunečko. Doposud působil jako diplomat na Stálém zastoupení České republiky při Evropské unii, kde se posledních osm let věnoval problematice zemědělství, potravin a životního prostředí. Slunečko vystřídá Martinu Ferencovou, která po sedmi letech z pozice výkonné ředitelky ke konci srpna odchází.

Zdroj: www.ceske-pivo.cz

spotřeba piva na osobu