Řím 4. srpna (ČTK) - Světové ceny potravin se v červenci zotavily z dvouletého minima, na kterém byly v předchozím měsíci. Hlavním důvodem byly ceny rostlinných olejů, které vzrostly kvůli obnovenému napětí kolem vývozu z Ukrajiny a kvůli obavám o globální produkci. V meziročním srovnání jsou však ceny stále nižší. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v červenci stoupl ve srovnání s předchozím měsícem o 1,5 bodu na 123,9 bodu. V meziročním srovnání ale index vykazuje pokles o 12 procent a zůstává 22 procent pod rekordem, na který se dostal loni v březnu po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Index cen rostlinných olejů se ve srovnání s červnem zvýšil o 12 procent. Přerušil tak sérii sedmi měsíčních poklesů v řadě. Ceny slunečnicového oleje meziměsíčně vzrostly o 15 procent zejména kvůli nejistotě, kterou vyvolalo rozhodnutí Ruska odstoupit od černomořské obilné iniciativy, která umožňovala dodávky z Ukrajiny. Obavy o produkci a růst cen ropy zvýšily ceny i dalších rostlinných olejů.

Ceny obilovin se snížily o 0,5 procenta. Ceny pšenice se naopak zvýšily kvůli obavám o export z Ukrajiny a kvůli dopadům suchého počasí v Severní Americe. Ceny rýže pak stouply na maximum téměř za 12 let, zejména kvůli zákazu vývozu z Indie.

Ceny cukru se snížily téměř o čtyři procenta. Nižší byly už druhý měsíc za sebou díky příznivému výhledu dodávek z Brazílie a Indie. Ve srovnání s předchozím rokem jsou však stále téměř o 30 procent vyšší. Mírně se snížil také index cen mléčných výrobků a masa.

irl spr