Horní Lideč (Vsetínsko) 17. července (ČTK) - Dovoz kuřecího masa ze Slovenska na tuzemský trh se za prvních pět měsíců letošního roku ve srovnání se stejným obdobím loňského roku více než ztrojnásobil, řekl dnes novinářům ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Často jde podle něj o maso ukrajinského původu, které přes Slovensko směřuje dále na trh Evropské unie. O dovozu kuřecího masa a systému jeho kontrol na Slovensku dnes Výborný jednal v Horní Lidči na Vsetínsku se slovenským ministrem zemědělství a rozvoje venkova Jozefem Bírešem.

Podle Výborného se v poslední době často objevují informace, že český trh zaplavuje levné drůbeží maso z Ukrajiny a že nesplňuje požadavky legislativy EU. "Řešili jsme informace našich producentů, z nichž vyplývá, že roste dovoz drůbežího masa z Ukrajiny na Slovensko, které je poté přebaleno a uváděno na trh EU pod hlavičkou Slovenska. Pan ministr mě ubezpečil, že Slovensko už před rokem zpřísnilo kontroly dovozů z Ukrajiny, a to nejen obilovin, olejů nebo medů, ale právě i drůbežího masa," řekl Výborný.

V období od 1. ledna do 20. června bylo podle Státní veterinární správy (SVS) do České republiky z Ukrajiny dovezeno 21 zásilek drůbežího masa o celkové čisté hmotnosti 403,9 tuny. "Pokud jde o obchod s drůbežím masem ze zemí EU, bylo ve stejném období nahlášeno 49.263 tun. Podíl masa z Ukrajiny na obchodu s masem ze zemí EU tvoří 0,9 procenta," sdělil dnes ČTK mluvčí SVS Petr Majer.

Ministr Bíreš podle zástupců ministerstva zemědělství detailně české straně popsal mechanismus kontrol a opatření na Slovensku. Celní úřady na Slovensku hlásí tamní veterinární správě každou zásilku masa z Ukrajiny, ta je pak na trh uvolněna až ve chvíli, kdy je veterinárně zkontrolována. Slovenský ministr rovněž uvedl, že zvýšené množství dovozů dozorové orgány výrazně zatěžuje, Slovensko proto posílilo veterinární dozor o další pracovníky.

"To, co je teď na Slovensku, zanedlouho bude i v České republice. Nemůžeme do budoucna očekávat, že dovozy klesnou, spíše se budou zvyšovat. Jsme za všestrannou pomoc Ukrajině, ale za podmínky, že dovoz potravin nemůže deformovat vnitřní trh," řekl novinářům Bíreš. Za prvních pět měsíců letošního roku ve srovnání s obdobím ledna až května roku 2022 podle něj vzrostl dovoz potravin z Ukrajiny na Slovensko o 734 procent. "U zpracovatele kuřecího masa na Slovensku je byznys plán postavený na principu, že 85 procent kuřecího jde do Evropy, a to včetně České republiky, a 15 procent zůstává na Slovensku," doplnil Bíreš.

Ministři jednali také o prioritách španělského předsednictví, při kterém se budou členské státy EU věnovat novému legislativnímu balíčku Evropské komise k udržitelnému využívání přírodních zdrojů. "Pokud jde o část balíčku týkající se používání prostředků na ochranu rostlin, samozřejmě souhlasíme se snižováním rizik a dopadů jejich používání na lidské zdraví a životní prostředí, zejména kolem vodních zdrojů a v blízkosti lidských obydlí. Prosazujeme hlavně férové nastavení snížení spotřeby pro jednotlivé členské státy. Zkrátka, když se stanovují konkrétní cíle, je potřeba zohlednit specifické podmínky členského státu již dosaženou úroveň pokroku," řekl Výborný.

V souvislosti s očekávaným zveřejněním revize pravidel pro welfare, tedy pohodu zvířat, se oba představitelé věnovali také této oblasti. Česká republika již uzákonila například zákaz chovu kožešinových zvířat nebo zákaz klecového chovu nosnic, který nabude účinnosti od roku 2027. "Je ale třeba, aby stejně postupoval i zbytek EU, proto budu na celoevropské úrovni prosazovat ukončení klecových chovů nosnic v celé Unii nejpozději od roku 2030," uvedl Výborný.

Od 1. července převzala Česká republika od Slovenska předsednictví ve Visegrádské skupině. Podle Výborného se při něm ČR zaměří například na situaci na trzích v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu nebo na lesnictví.

chv zaz kš