Praha/Brusel 10. července (ČTK) - Čeští zemědělci získají 6,86 milionu eur (víc než 163 milionů korun) z krizové rezervy Evropské unie. Rozdělení peněz mezi unijní státy dnes schválil evropský výbor pro polní plodiny a olivový olej. Pomoc je určená pro zemědělce, které postihly vysoké ceny vstupů nebo povodně či sucho. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. O tom, které sektory stát podpoří, chce mít ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) jasno během několika dalších dní. Možné je podle něj zvýšení podpory z národního rozpočtu.

Evropská komise letos uvolnila dva balíčky peněz na kompenzaci obtížné situace v pěti členských státech u hranic s Ukrajinou, které se potýkaly se zvýšeným dovozem některých zemědělských komodit z Ukrajiny. Nyní schválený třetí balíček pomoci za 330 milionů eur je určen pro zbývajících 22 států EU. Poslední rok je pro zemědělce velmi náročný, podotkl Výborný. "V některých státech postihly zemědělce ničivé záplavy nebo výrazné sucho, na jiné zase dramaticky dopadly rostoucí ceny vstupů, jako jsou energie nebo hnojiva," doplnil.

Pravidla podpory umožňují, aby jednotlivé země samy rozhodly o tom, kam peníze pošlou. V České republice to může být podle ministerstva například ovocnářství, zelinářství nebo pěstování chmele. "Vždy se rozhoduji na základě dat, proto nyní pracujeme na detailním rozboru situace v jednotlivých sektorech zemědělství. Podle toho se také rozhodneme, zda vstoupíme v jednání s ministerstvem financí o možném navýšení podpory z národního rozpočtu," uvedl Výborný. Pravidla Evropské komise dávají unijním státům možnost zvýšit podporu až o 200 procent.