Poslanecká sněmovna  28.6.2023 schválila text novely zákoníku práce a tato nyní míří do Senátu.  

Novela by měla přinést několik zásadních změn v oblasti pracovního práva, zejména v těchto oblastech: 

Home office: Komplexnější právní úpravu práce na dálku, a to především výslovné zavedení povinnosti uzavření písemné dohody o práci na dálku v případě, kdy má zaměstnanec vykonávat práci „z jiného místa, než je pracoviště zaměstnavatele“. Neméně důležitou změnou má být i částečná paušalizace nákladů, které musí zaměstnavatel v souvislosti s prací na dálku zaměstnanci hradit. Výše této částky bude určena vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí na základě údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem. Podle důvodové zprávy k návrhu by měla tato částka dosahovat výše 2,80 Kč za každou započatou hodinu práce. 

Pružné uspořádání práce: V návaznosti na evropskou legislativu se novela podrobněji věnuje formám tzv. „pružného uspořádání práce“, mezi které patří i práce na dálku. Připravovaná novela jde v tomto ohledu tak daleko, že ukládá zaměstnavatelům povinnost umožnit zaměstnanci pečujícímu o dítě mladší 9 let či kupříkladu těhotné zaměstnankyni výkon práce mimo pracoviště zaměstnavatele, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. 

DPP & DPČ:  Novela navrhuje povinnost zaměstnavatele předem rozvrhnout zaměstnancům pracujícím „na dohodu“ pracovní dobu a seznámit je s týdenním rozvrhem pracovní doby nejpozději v 3denním předstihu. Další poměrně zásadní změnou je zakotvení nároku na dovolenou, která by měla „dohodářům“ náležet dokonce za stejných podmínek jako zaměstnancům v hlavním pracovním poměru!  Za pozornost stojí i navrhované právo zaměstnance, který byl u jednoho zaměstnavatele v posledním roce zaměstnán na základě DPP či DPČ v souhrnu nejméně šest měsíců, požádat o zaměstnání v pracovním poměru. Zaměstnavatel by pak měl povinnost na takovou žádost zaměstnance písemně reagovat a své případné zamítavé rozhodnutí tohoto požadavku náležitě zdůvodnit.