Praha 29. června (ČTK) - Prezident Petr Pavel dnes jmenoval na Pražském hradě Marka Výborného (KDU-ČSL) ministrem zemědělství. Ocenil jeho dosavadní politické zkušenosti, víc než odbornost bude podle něj potřebovat manažerské schopnosti domluvit konsensus. Někdejší předseda KDU-ČSL, donedávna šéf poslaneckého klubu strany a expert na školství bez zkušeností se zemědělstvím nahradí v čele úřadu stranického kolegu Zdeňka Nekulu. Ten čelil kritice kvůli komunikaci kroků proti zdražování potravin. Rezignaci oznámil před dvěma týdny s odůvodněním, že necítí podporu strany.

"Změny ve vládě považuji za naprosto přirozenou věc, mimořádné by byly prodlevy," řekl Pavel. Podotkl, že vláda má kontinuitu a je v plném složení. Zkušenost, kterou Výborný má z koaličních jednání, podle něj bude víc, než je specializace na zemědělství. Zdůraznil, že jeho působení se bude dotýkat dalších oblastí, bude vyžadovat manažerské schopnosti dosáhnout konsensu víc, než být odborníkem na jednu oblast.

Nominaci Výborného přivítal premiér Petr Fiala (ODS). Jde podle něj o zkušeného politika s morálním kreditem, který koaliční kabinet posílí. Nového ministra ještě před polednem uvedl do úřadu.

Od března, kdy Pavel vystřídal na Hradě prezidenta Miloše Zemana, je střídání na ministerstvu zemědělství čtvrtou změnou ve vládě. Den poté, co se ujal funkce hlavy státu, jmenoval Pavel ministrem životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). V květnu po rezignaci Vladimíra Balaše pověřil řízením ministerstva školství Mikuláše Beka, který do té doby zastával funkci ministra pro evropské záležitosti. Tím se poté stal Martin Dvořák (oba STAN).

Výborný opakovaně řekl, že v čele zemědělství se chce soustředit hlavně na zlepšení komunikace. V dnešním dopise členům KDU-ČSL připustil, že pro něj bylo velmi složité přijmout nominaci do čela ministerstva, protože není a nebude odborník na zemědělství, lesy, vodu ani potravinářství. Cítil ale silnou politickou podporu od vedení KDU-ČSL. Předseda strany Marian Jurečka nejdříve oslovil prvního místopředsedu strany Jana Bartoška, aby Nekulu jako zkušený manažer a rozhodný politik ve vládě nahradil. "Bohužel se tak nestalo a mrzí mě to," uvedl Výborný v dopise, který má ČTK k dispozici. Následně podle něj i další možní kandidáti nabídku nepřijali. V té chvíli předsednictvo KDU-ČSL oslovilo právě Výborného.

"Radil jsem se s několika blízkými lidmi, a to i právě z oblasti zemědělství, stejně jako s blízkými členy KDU-ČSL. O zvážení tohoto kroku mě osobně požádal i premiér Petr Fiala, čehož si také velmi vážím. Na základě toho jsem se rozhodl nabídku/prosbu předsedy strany přijmout. Ovšem to poslední finální rozhodnutí mohlo padnout až po poradě doma s mými dětmi," popsal rozhodování Výborný.

Otec dvou dcer a syna se v roce 2019 po náhlém úmrtí své manželky z rodinných důvodů rozhodl skončit v čele KDU-ČSL. Tehdy řekl, že rodič je víc než politik.