Praha 27. června (ČTK) - Prezident Petr Pavel jmenuje dosavadního předsedu poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného ministrem zemědělství ve čtvrtek 29. června v 10:00 na Pražském hradě. Oznámila to dnes prezidentská kancelář. Výborný v koaliční vládě Petra Fialy (ODS) nahradí svého stranického kolegu Zdeňka Nekulu, který rezignoval.

Pavel v pondělí přijal demisi dosluhujícího ministra zemědělství, a to k 28. červnu. Následující den jmenuje jeho nástupce.

Nekula oznámil rezignaci před dvěma týdny. Zdůvodnil to nedostatkem podpory od vlastní strany. Kritiku sklízel mimo jiné za způsob komunikace týkající se zdražování potravin. Lidovci místo něho nominovali Výborného.

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že Výborný je zkušený politik s morálním kreditem a pro vládu bude velkou posilou. Nastupující ministr, který se dosud věnoval hlavně školství, volebním zákonům či problematice oddlužení, se chce v čele zemědělství soustředit hlavně na zlepšení komunikace. Snažit se bude také o podporu zájmů zemědělců v Česku i v Evropské unii, zajištění potravinové bezpečnosti, rozvoj ekologického zemědělství a lepší hospodaření s vodou. Výborný už dříve uvedl, že se chce v blízké době setkat se zástupci všech organizací spojených se zemědělstvím a potravinářstvím.

Od března, kdy Pavel vystřídal na Hradě Miloše Zemana, je to čtvrtá změna ve vládě. Den poté, co se ujal funkce hlavy státu, jmenoval Pavel ministrem životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). V květnu po rezignaci Vladimíra Balaše pověřil řízením ministerstva školství Mikuláše Beka, který do té doby zastával funkci ministra pro evropské záležitosti. Tím se stal Martin Dvořák (všichni STAN).